Hlavní obsah

Do Česka dorazily tropy, nejtepleji bylo v Žatci – necelých 33 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do České republiky dorazily tropické teploty, rekordy padly na více než 15 stanicích, které měří déle než 30 let. Nejvyšší teplotu, 32,9 stupně Celsia, meteorologové zatím zaznamenali v Žatci, kde ale rekord překonán nebyl. Řekla to Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Článek

Vysoké teploty očekávají meteorologové i v pátek a v sobotu. Předpokládají, že rekordy zaznamenají na většině stanic.

Z těch stanic, kde padaly nebo byly vyrovnány rekordy, bylo nejtepleji na Olomoucku. Ve stanici Olomouc-Holice naměřili meteorologové 31,9 stupně, stejně jako v roce 2008. V Pasece bylo 31,7 stupně, což je o tři desetiny stupně více než v roce 2003 a v Šumperku bylo odpoledne 30,8 stupně, dosavadní rekord byl z roku 1962 a činil 30 stupňů.

Nové rekordy pro dnešní den s překonáním 30 stupňů Celsia padly také například v Úpici v Královéhradeckém kraji, v Průhonicích ve Středočeském kraji, v Mošnově v Moravskoslezském kraji a v Jevíčku v Pardubickém kraji. V Libereckém kraji přepsali rekordy v Harrachově, v Bedřichově a v Desné-Souši.

V pátek a v sobotu bude podle meteorologů ještě tepleji. Po oba dny dosáhnou maximální teploty na hodnoty 32 až 36 stupňů Celsia. V těchto dnech tedy s největší pravděpodobností budou překonány rekordy téměř na všech stanicích, předpovídá ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám