Hlavní obsah

Do Břeclavi se po 80 letech vrátil Památník Svornosti

– Břeclav
Právo, miv

Oslavy sto let od vzniku Československa byly v Břeclavi na programu již v sobotu. V šestnáct hodin se obnovené premiéry dočkal Památník Svornosti. Stojí na stejném místě, kde byl v roce 1934 postaven originál.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Památník Svornosti je kopií původního, kterému byla dopřána jen čtyřletá existence.

Článek

„Původní Památník Svornosti byl postaven jednotou Svazu československé domobrany z Itálie na připomínku nasazení dobrovolnických jednotek na hranicích jižního Slovenska při vzniku Československa. Tvůrcem pomníku byl Rudolf Nesvadba, sám příslušník domobrany a účastník bojů na Slovensku,“ uvedl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Tři sloupy podpírají vrchní část pomníku s nápisem Ve svornosti síla. V jeho středu pak byl nižší sloup, držel urnu s prstí hlíny z bojiště na jižním Slovensku. Slavnostně odhalen byl 30. září 1934, symbolicky v roce patnáctého výročí bojů o samostatnost ve slovensko-maďarském pohraničí.

Prsť pochází Nových Zámků na Slovensku

Při obnově monumentu sehrál velkou roli Klub vojenské historie Břeclav. Jeho členové se vypravili do Nových Zámků na jihu Slovenska pro prsť do obnoveného pomníku. Odebrali ji u železničního mostu nad řekou Nitra, ze stejných míst, jako byla původní prsť.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Památník opět stojí především díky přátelům vojenské historie.

Jedná se totiž o místo, kde mladá československá armáda bojovala v roce 1919 s vojáky Maďarské republiky rad. V protiútoku na vysvobození pancéřovaného vlaku na mostě tam 20. června1919 padl velitel major Jiří Jelínek.

„Na svém místě vydržel pouhé čtyři roky, protože byl německým obyvatelstvem po okupaci Břeclavi 10. října 1938 stržen. Po válce už se obnovy nedočkal,“ připomněl mluvčí města.

Obnovu iniciovali členové Klubu vojenské historie Břeclav a jednoty Československé obce legionářské Břeclav. Ti provedli archeologickou sondu základů pomníku. Obnova se podařila zásluhou spojení prostředků města, projektu Společní hrdinové s partnerským městem Brezová pod Bradlom, za podpory z Fondu malých projektů z programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám