Hlavní obsah

Do benzínu budeme přidávat biopaliva asi už od září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna na středeční schůzi schválila novelu zákona, podle které se biopaliva začnou do pohonných hmot přimíchávat zřejmě již od letošního 1. září a ne od 1. ledna 2008, jak počítal původní vládní návrh.

Článek

Zákonodárci podpořili změnu i přes negativní stanovisko ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL). Ministerstvo podle něj nebude připraveno na správu příslušných poplatků.

Do motorové nafty se budou přimíchávat dvě objemová procenta metylesteru řepkového oleje (MEŘO). Poslanci také přijali pozměňovací návrh poslance Petra Zgarby (ČSSD), podle něhož toto procento vzroste od 1. ledna 2009 na 4,5 procenta.

Návrh, podle kterého by úřady kontrolovaly přimíchávání biopaliv pololetně, poslanci zamítli. Kontroly tak proběhnou jednou ročně.

Zpřísní se tresty za nedovolené překročení hranice

Vedle tvrdších trestů za nedovolené překročení hranice by se mohl v zákoníku objevit i úplně nový trestný čin, a to napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. Takové jednání není v současné době trestné, bez něho by ale nelegální migrace nemohla fungovat.

Trestní postih se omezuje pouze na zištné jednání, nemělo by se týkat například jednání motivovaného citovými nebo příbuzenskými vazbami.

Zpřísnění trestního zákona po Česku žádá Evropská unie. K návrhu se ještě musí vyjádřit Senát a prezident.

Zjednoduší se výměna informací z evropských rejstříků trestů

Sněmovna také schválila úpravu trestního řádu, která by měla umožnit zjednodušení výměny informací z rejstříků trestů zemí EU.

Navrhovaná změna vychází z rozhodnutí EU z listopadu 2005, které sjednocuje postup zemí Unie při získávání informací o tom, zda jejich občan byl na území jiného členského státu odsouzen. Ústředním místem, které bude za Českou republiku tyto citlivé informace poskytovat do zahraničí, by se měl stát rejstřík trestů.

Nová pravidla podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) zrychlí předávání údajů o lidech odsouzených v členských zemích EU. Zkrátit by se tak podle něj v řadě případů měla i délka trestního řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám