Hlavní obsah

Do babyboxu odložily matky další dvě děti

– PRAHA
Právo, Hana Kadečková

Jen týden poté, co v babyboxu pražského GynCentra v Hloubětínském zámečku našli zdravotníci odloženou měsíční Soničku, zazvonil signál oznamující odložené dítě znovu, a to hned dvakrát za sebou. V sobotu tady matka odložila holčičku. V neděli se situace opakovala, jen s tím rozdílem, že odloženým dítětem byl tentokrát chlapec. Právu to v pondělí řekl zakladatel projektu Babybox-Statim Ludvík Hess.

Článek

"Obě děti jsou zdravé a byly předány pečlivě oblečené a čisté," řekl Hess. Odmítl však uvést jakékoliv další informace o totožnosti i stáří dětí. "Ne, neřeknu vám nic, nemohu," uvedl Hess na dotaz Práva, zda měly děti u sebe doklady a jak jsou staré. Jediná konkrétnější informace, kterou se podařilo Právu o dětech získat, je, že jim není ještě ani šest neděl.

Na dotaz, jaké má pocity z toho, že v babyboxu se ocitly další dvě děti, Hess odpověděl: "Jsem z toho smutný, protože myslím, že děti by měly být u svých maminek a rodičů než v babyboxu. Ale pořád je to lepší, než aby skončily někde na skládce."

Případ Soňa prý nebyl inspirací

Odmítl jakékoliv spekulace o tom, že by případ Soničky inspiroval další matky k odložení svých dětí. "To, že je najednou z odložených dětí jakýsi řetězec, je úplná náhoda," uvedl Hess. Dodal, že ho v pondělí telefonicky kontaktovala maminka v sobotu odložené holčičky a vysvětlila mu, že k zoufalému kroku ji vedly sociální důvody. "Požádala mě, aby dítě bylo prozatím svěřeno do péče Klokánku Fondu ohrožených dětí. Uvěřil jsem jí a slíbil další pomoc," uvedl Hess.

Podle něj zcela popřela, že by ji k odložení dcery inspiroval případ malé Soni: "Uvedla, že o adopci uvažovala už dlouho. Přišlo jí nejjednodušší udělat to takhle. Nechtěla komunikovat s úřady," konstatoval Hess s tím, že jí uvěřil, že její osobní situace je velmi tíživá. Podle něj se tyto matky velmi obávají komunikace s úřady a zdravotníky: "Je pro některé z nich velmi obtížná, velmi traumatizující," dodal.

Matka odloženého chlapce se prý vůbec neozvala. Sonička, odložená před více než týdnem, je podle Hessových informací stále v péči nemocnice.

Kromě již zmíněného bybyboxu v pražském GynCentru v Hloubětíně je od loňského listopadu ještě jedno v Brně v Nemocnici Milosrdných bratří v Polní ulici. Informace je možno nalézt na webových stránkách www.babybox.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám