Hlavní obsah

Dnes bude přes 30 stupňů, večer přijdou lijáky

Právo, Václav Pergl

V pátek se na celém území republiky očekávají tropická vedra. V Praze by mělo být 31, na jihu Moravy 32 a možná ještě o stupínek víc. Navečer se ale vše změní. Přijdou lijáky a bouřky. Právu to řekla ve čtvrtek Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Článek

"V pátek večer a v noci na sobotu nás od západu přejde frontální systém a ten s sebou přinese vydatné srážky. Největší by měly být na Chebsku a Sokolovsku, kde očekáváme, že spadne až 70 mm srážek, to je 70 litrů vody na metr čtvereční," informovala Honsová.

V sobotu a v neděli ještě srážky budou doznívat. Očekává se zataženo až oblačno, místy déšť, zejména na horách, kde mohou být i bouřky. Srážky v sobotu budou do 10 mm zejména na Moravě, ve Slezsku a na Českomoravské vrchovině. Odpolední teploty dosáhnou 23 až 27 stupňů.

V pondělí by mělo být už polojasno a přeháňky jen ojediněle. Denní teploty 24 až 28 stupňů. Od úterý do středy příštího týdne se očekává polojasno až oblačno, občas přeháňky, teploty 24 až 29 stupňů Celsia.

Denně vypít tři litry vody

Podle lékařů hrozí kolapsy z horka. Hlavní hygienik republiky Michael Vít proto doporučuje ve vedrech pít minimálně tři litry vody denně, protože jen tak se zabrání dehydrataci organismu, jejímž následkem může být i srdeční kolaps.

Lékaři varují, že zejména starší lidi by se měli vyvarovat slunečního záření. Profesor Petr Niederle, primář kardiologie pražské Nemocnice Na Homolce, jim doporučuje: "Pokud se v horkém dni pacientovi-kardiakovi přitíží a dostane-li silnou bolest na hrudi, která neustane po druhé dávce speciálního léku - nitrátu - do 20 minut, měl by zavolat záchrannou službu."

V bouřkách se nekoupat

V bouřkách bychom se neměli koupat. Blesk si vždy hledá nejkratší a nejvodivější cestu do země. V bouřkách bychom se neměli pohybovat ani v otevřené krajině nebo na jakémkoli vyvýšeném místě.

Přední český neurochirurg doktor Jiří Chrobok z pražské Nemocnice Na Homolce varuje zase před skoky do neznámé vody. "Takový skok může skončit vážným poraněním páteře, kdy pacient skončí na vozíčku nebo v horším případě může i zemřít," řekl doktor Chrobok. K úmrtí může dojít, zvlášť když bez osmělení skočíme do vody. Následkem může být srdeční zástava a utonutí. 

Opaluje i pod mrakem

Přednostka dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Bulovka profesorka Jana Hercogová nabádá, aby se děti, ale i dospělí na slunci nespálili. "Výrazně se tak zvyšuje riziko rakovinového nádoru kůže - melanomu."

Malé děti by si měly mazat uši i nos a raději nosit lehká volná trička, která je spíše ochrání před slunečním zářením. "Ultrafialové záření proniká i mraky a dokonce 40 cm pod vodní hladinu," vysvětluje profesorka.

Lékaři také doporučují ve vedru jíst lehčí, spíše zeleninová jídla a z ovoce pak takové, které je méně kalorické. Jsou to například jahody, citrusové plody a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám