Hlavní obsah

Dluhová krize je pro MMF dáreček spadlý z nebe, řekl Klaus

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dluhová krize přišla Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) jako dáreček spadlý z nebe, soudí prezident Václav Klaus. Podle něj totiž MMF stejně jako Světová banka ztrácely na významu a nyní v souvislostech ekonomických turbulencí v Evropě opět nacházejí své poslání. Podle Klause musí být především v MMF všichni nesmírně šťastní. Vyjádřil se tak v rozhovoru pro Radiožurnál.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Nemyslím, že jsou instituce MMF a Světová banka tak důležité, jak si samy o sobě myslí, kolik mají zaměstnanců, kolik toho nadiktují různým zemím...“ řekl Klaus v rozhlase.

Podle něj sehrály obě instituce svou roli po II. světové válce nebo v době zhroucení východního bloku, ale poté už ji ztratily. Ve 21. století by pro ně už neměl být prostor, řekl Klaus a odsoudil je coby dinosaury.

„A teď mám na mysli zejména MMF, hledá své poslání, ale už ztratil veškeré své opodstatnění. Dluhová krize je jim z nebe spadlým dárečkem. Jsem si jist, že všichni v MMF jsou rádi, že ta krize přišla, jsou nesmírně šťastni,“ poznamenal do éteru prezident.

Nalijí Němci do Řecka stejné sumy jako do NDR? baví se Klaus

Prezident se s ironií v hlase zamýšlel nad tím, za jakých podmínek by mohlo Řecko setrvat v eurozóně. „Není absolutně vyloučeno pro Řecko být s Německem v jedné měnové zóně. Může, ale já vím, že nemůže, přijmout roli bývalé NDR a přijmout beze zbytku jejich právní řád, jejich model uvažování, míru pracovitosti atd., a ještě přimět Německo, aby se k nim chovalo stejně štědře jako kdysi SRN k NDR,“ řekl Klaus.

Svou tezi pak dotáhl úvahou, že pokud se bude nadále krize protahovat a do Řecka potečou další peníze, tak suma sumárum mohou Řekové skončit jako NDR. „Řešení - neřešení může stát ty samé peníze,“ uzavřel řecké téma Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám