Hlavní obsah

Divadelníci vyvěsili na Špilberku trenýrky na podporu Ztohoven

Brno

Divadelníci z Husy na provázku v pondělí v podvečer vyvěsili na brněnském hradě Špilberku červené trenýrky. Vyjádřili tak solidaritu skupině Ztohoven, jejíž tři členové čelí obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci, protože loni na Pražském hradě vyměnili prezidentskou standartu právě za červené trenýrky.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Divadelníci z Husy na provázku vyvěsili na brněnském hradě Špilberku červené trenýrky.

Článek

Husa na provázku věnuje Ztohoven celou příští sezónu.

„Česká společnost je znovu v důležité době, buď začneme různé věci zakazovat, řešit silou, anebo - což je naše představa - je budeme řešit v demokratickém dialogu,” řekl v pondělí novinářům umělecký šéf Husy na provázku Vladimír Morávek.

Na příští sezónu chystá Morávek minioperu Včera jsme to spustili. Chce na jeviště převést zhudebněný trestní spis v kauze Ztohoven, včetně autentických formulací, jež jsou podle Moravka na jednu stranu směšné, zároveň z nich jde strach.

Kus standarty míří do Brna 

Akci na Pražském hradě provedli Ztohoven loni na podzim. O standartě původně tvrdili, že uletěla, podle aktuálních informací ji ale rozstříhali na 1152 kousků, které rozdávají.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Akci s trenýrkami na Špilberku divadelníci provedli s vědomím Muzea města Brna, které hrad spravuje.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Divadelníci z Husy na provázku 27. června vyvěsili na brněnském hradě Špilberku červené trenýrky.

Jeden kus míří i do Brna. „Dneska večer bude ústřižek standarty s námi při představení Balada pro banditu,” řekl Morávek.

Akci s trenýrkami na Špilberku divadelníci provedli s vědomím Muzea města Brna, které hrad spravuje. Brněnský prapor při tom ponechali na stožáru.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Skupina Ztohoven rozdává kousky rozstříhané prezidentské standarty ve všech krajích České republiky. Ústřižky na snímku.

Případem Ztohoven se začne ve středu zabývat soud. Trojici umělců hrozí až tři roky vězení. Podle divadelníků však šlo o výstřední umělecký čin, nikoliv výtržnictví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám