Hlavní obsah

Distributoři léků dali zadluženým nemocnicím ultimátum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Distributoři léků dali v úterý nejvíce zadluženým, především fakultním nemocnicím čtrnáctidenní ultimátum. Mají zaplatit dluhy, jinak nedostanou další dodávky léků. Novinářům to v úterý řekl ředitel Asociace distributorů léčiv Pavel Suchý.

Článek

Distributoři si podle něj uvědomují, že by mohli ohrozit pacienty. Postačí jim tedy, když do týdne dostanou veřejný závazek od ministra financí Bohuslava Sobotky, že údajně stamiliónové dluhy budou uhrazeny.

Distributoři se obávají, aby jim ještě více neklesla obchodní přirážka na léky. Od nového roku se již snížila z 32 na 29 procent a distributoři se o ni dělí s lékárníky. Na protest proti tomuto snižování někteří lékárníci uzavřeli minulý týden na tři hodiny své lékárny. [celá zpráva]

Nemocnice platí distributorům za léky s velkým zpožděním, současně ale dostávají pozdě úhrady ze zdravotního pojištění. Distributoři také výrazněji přitvrdí úvěrovou politiku u veřejných lékáren, i jim budou výrazně zkracovat dobu splatnosti faktur.

"Distributoři budou od předlužených lékáren požadovat dodatečná ručení za vysoké úvěry, například formou bankovní záruky nebo zástavy nemovitostí," uvedl Suchý. Pokud je nedostanou, distributoři budou podávat návrhy na konkurzy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám