Hlavní obsah

Diskriminace kvůli věku je realitou, myslí si tři čtvrtiny Čechů

Brusel

Třebaže je jakákoliv diskriminace zakázána, 74 procent Čechů si myslí, že znevýhodnění kvůli věku je v tuzemsku realitou. Většími skeptiky jsou v evropském kontextu pouze Maďaři, kde stejný názor zastává dokonce 79 procent lidí. Vyplývá to z výzkumu Eurobarometru, který se konal ve všech členských zemí EU.

Článek

Za rozšířenou považuje diskriminaci kvůli věku 58 procent Evropanů. Při loňském šetření mělo stejný názor pouze 42 procent respondentů, jde tedy o poměrně výrazný nárůst.

Pouze v šesti státech, konkrétně Německu, v Rakousku, na Maltě, v Dánsku, v Lucembursku a v Irsku považuje diskriminaci za rozšířenou méně než polovina dotázaných. Na sousedním Slovensku je diskriminace rozšířená dle 64 procent lidí.

Počátkem července loňského roku Evropská komise přišla s návrhem unijní směrnice, která by měla pomoci ochraně lidí před diskriminací na základě věku, zdravotního postižení, sexuální orientace či víry i v oblastech mimo práci. Návrhem se nyní zabývají členské státy, jejichž souhlas je k případnému vstupu v platnost nezbytný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám