Hlavní obsah

Dilema ČSSD: Registrované partnerství nebo Bůh

– PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) usiluje o to, aby všichni poslanci soc. dem. hlasovali pro přijetí zákona o registrovaném partnerství homosexuálů. Ve Sněmovně pro něj nyní musí zvednout ruku alespoň 101 zákonodárců z celkového počtu 200 členů. Někteří poslanci ČSSD se ale dali slyšet, že mají k registrovanému partnerství výhrady.

Článek

Předsednictvo ČSSD v pátek přijalo usnesení, které doporučuje klubu ČSSD hlasovat pro normu. Na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru se o právu homosexuálů na partnerské svazky diskutovalo také. Žádné usnesení však nepadlo, uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministr Sobotka doufá v hlas každého poslance ČSSD. Sobotka řekl, že on sám je katolík, předseda vlády Paroubek se hlásí k husitské církvi, přesto oba zákon podpoří.

Nováková se kvůli registrovanému partnerství bojí Boha

Poslankyně Eva Nováková už ale uvedla, že se víc bojí Boha než porušení stranické kázně. Náboženské vyznání je podle Sobotky vážná věc, ale nemělo by bránit poslancům prosazovat program, se kterým jejich strana šla do voleb.

"Nebyli jsme zvoleni za církev, ale za sociální demokracii," zdůraznil Sobotka. Odstraňování diskriminace a tolerance k menšinám je součástí sociálnědemokratického programu. Poznamenal také, že podle ohlasů je pro legislativní zakotvení partnerských svazků gayů a lesbiček 80 až 90 procent členské základny nejsilnější vládní strany.

Prezident Václav Klaus zákon vetoval ve čtvrtek. Pro schválení normy je tak ve sněmovně třeba 101 hlas. Původně se pro zákon vyslovilo 86 poslanců napříč politickým spektrem, striktně proti byli pouze lidovci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám