Hlavní obsah

Dienstbier zaujal sociální demokraty, Kalousek k němu má výhrady

PRAHA

Sociální demokraté se zatím neshodli na vhodném protikandidátovi do voleb nového prezidenta. Tématu se však ČSSD věnuje a šanci má i Jiří Dienstbier, připustil v nedělních otázkách Václava Moravce Lubomír Zaorálek. Ten je naopak nepřijatelný pro lidoveckého ministra financí Miroslava Kalouska.

Článek

"Jiří Dienstbier zanechal dobrý dojem," uvedl Zaorálek a dodal, že příští týden vedení strany vyslechne ještě další možné kandidáty.

Deinstbiera ale nepovažuje za vhodnou osobu Kalousek. Právu řekl: "Osobně Jiřího Dienstbiera velice vážím, ale politika, který prakticky všechny své souboje v politice prohrál, mohu těžko označit za zkušeného. Stejně tak si velmi vážím pana profesora Švejnara, s ním jsem seděl v téhle místnosti, kde teď sedím s vámi, a řekl jsem mu, pane profesore, při vší obrovské úctě, kterou k vám mám, bych vás za prezidenta republiky nechtěl. Kdyby si vláda si přála mít nepartajního reformního ministra financí nebo kdyby chtěla mít nepartajního, reformního šéfa komise pro penzijní reformu, tak bych vás volil všemi deseti, ale prezidentem ne.

Podle Kalouska by byl nejlepším kandidátem Petr Pithart, který však kandidaturu odmítl. "Mně je úplně jedno, koho chce volit ODS! Já chci volit nejlepšího možného kandidáta, který v současném okamžiku připadá v úvahu, a tím je pro mne Petr Pithart. Proto jsem navrhl jeho kandidaturu, on to ale odmítl.

Kalousek: Mým kandidátem je Klaus

Ze všech ostatních jmen, která jsou k dispozici, je pro mne dalším nejlepším možným kandidátem Václav Klaus. U řady těch ostatních jmen opravdu nevím, proč bych je měl volit, nebo dokonce za ně bojovat. Někteří mají pro tu funkci vlastně jedinou kvalifikaci: že se nejmenují Václav Klaus. A to je trochu málo.

Ministr zahraničí za Stranu zelených Karel Schwarzenberg zatím neví koho podpoří. Rozhodovat se bude podle svých slov až při samotné volbě v Senátu. V Otázkách Václava Moravce ale prozradil, jaká kritéria jsou pro něj při volbě klíčová: Jeho postoj k nejdůležitějším otázkám ve světě a v Evropě." Důležité je podle něj i to, jaký má postoj k řešení následků klimatických změn.

Reklama

Výběr článků

Načítám