Hlavní obsah

Dienstbier připustil kandidaturu na Hrad

– PRAHA
Právo, trj, gö, luk

Kandidátem levicových a středových stran v podobě soc. dem., zelených a komunistů na prezidenta by mohl být bývalý čs. ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Sokem Václava Klause při obhajobě mandátu by se tak příští rok stal jeho kolega z federální vlády.

Článek

Dienstbier tuto možnost nevyloučil a Právu řekl: "Musíme počkat, až se o tom budou bavit v politických kruzích. Když se potom bude chtít někdo bavit se mnou, tak já se budu bavit s ním, co a jak. Ale abych já říkal, jestli budu prezident, nebo ne, to je směšné."

Dienstbier na svou kandidaturu prý nemyslí, a to mimo jiné i kvůli tomu, že ještě není jasné, kdo všechno o ni stojí. "Zabývat se tím mohu v okamžiku, kdy budu mít pocit, že dostatečně široké spektrum lidí o tom přemýšlí, potom o tom mohu s nimi diskutovat," poznamenal. Dienstbier už dříve kandidoval za soc. dem. do Senátu. Dvacátého dubna mu bude 70 let, Klaus v červnu oslaví 66. narozeniny.

Místopředseda zelených Ondřej Liška na dotaz Práva, zda by pro jeho stranu bylo na prezidenta přijatelné jméno bývalého soc. dem. premiéra, eurokomisaře Vladimíra Špidly či Dienstbiera, uvedl: "Máme vlastní tipy, jsme ochotni jednat o jakýchkoli osobnostech, které se nám budou jevit jako přijatelné."

Dienstbier i Špidla odvádějí podle Lišky dobrou práci, takže jsou pro zelené přijatelní, ale zatím o nich strana nejednala. Zopakoval, že zelení Klause nepodpoří. Šéf zelených Martin Bursík už ve čtvrtek řekl, že budou o kandidátovi na Hrad diskutovat i s opoziční soc. dem., aby našli osobnost proti současnému prezidentovi. Bursík žije s dcerou Jiřího Dienstbiera, ale včera se ho k tématu kandidáta nepodařilo vyzpovídat.

Exprezident Václav Havel navrhuje na Hrad svého bývalého kancléře a ministra zahraničí za SZ Karla Schwarzenberga.

Lidovci jsou nerozhodní, zda podporovat Klause, nebo najít svého kandidáta. Mnozí členové vedení se však ke Klausovi přiklánějí, což by prezidentovi mohlo pomoci rozhodujícím způsobem.

Dolejš: nechce radar, není proněmecký

KSČM debatu o kandidátovi na prezidenta ještě neodstartovala, ale tvrdí, že nechce opakovat "debakl" z volby hlavy státu v roce 2003. Tehdy část komunistů a soc. dem. dala hlasy Klausovi, což rozhodlo.

"Vyhraněně straničtí kandidáti nepřipadají příliš v úvahu. Špidla všeobecně nepatří mezi nejpopulárnější osobnosti jak mezi soc. demokraty, tak komunisty," reagoval včera na dotaz Práva místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Za zajímavou osobnost označil právě Dienstbiera. "V zahraniční politice není tak proněmecký, je proti radarům a i v disentu patři k rozumným lidem. Jméno takového typu stojí určitě za diskusi, ale je to pouze můj osobní názor," poznamenal. Místopředseda nevyloučil, že komunisté navrhnou pro první kolo svého kandidáta.

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek Právu sdělil, že Špidlovo jméno patří mezi osobní úvahy dotázaných. "Jiří Dienstbier - to je jméno, které já osobně si také dovedu představit, že bude zahrnuto do debat," uvedl Hašek s tím, že jmen je víc. Podle něj hledají kandidáta přijatelného pro větší spektrum.

Předsednictvo ČSSD v pátek odstartovalo debatu o kandidátech s cílem najít alternativu Klausovi, řekl Hašek.

Nejradši ženu

ČSSD i zelení by byli nejraději, kdyby se Klausovi postavila žena. Bývalého předsedu vlády a ČSSD Miloše Zemana by potěšilo, kdyby kandidovala bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, ta to ale odmítla (rozhovor s ní přináší sobotní Právo na str. 16) a zmínila další dvě soc. dem. expolitičky. Ty to odmítly rovněž.

"Nikdo se mnou o tom nemluvil a rozhodně nic takového neplánuji," sdělila Právu exministryně školství Petra Buzková. "Vždyť je to úplný nesmysl," reagovala pro Právo bývalá místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám