Hlavní obsah

Dienstbier naznačil, že ho Sobotka vyměnil za hladké znovuzvolení

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odvolaný ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier naznačil, že se ho premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zbavil za sliby, že nebude mít ve volbě předsedy strany na březnovém sjezdu protikandidáta. Rozhodnutí premiéra respektuje, ale mrzí ho, že bude muset odejít od rozdělané práce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiři Dienstbier

Článek

„Mám informace, že tu byla určitá nabídka či tlak, že v případě, že by mě premiér odvolal, tak Pražáci v čele s Miroslavem Pochem, že by zajistili hlasy pro různé věci jako například volební řády, kde chce vedení strany mít větší možnost zasahovat do návrhů z krajů,“ řekl Dienstbier Novinkám.

Končící ministr ve čtvrtek obvinil poslance Jeronýma Tejce, hejtmana Jiřího Zimolu a pražské členy ČSSD z toho, že tlačí na jeho odchod z funkce. „Například Pražáci se pochlubili tím, že v pondělí zapili můj konec ve vládě, aniž by jakákoliv informace od premiéra v tuto chvíli zazněla,” řekl dříve Právu. [celá zpráva]

„Prý proběhlo mezi panem Pochem a některými jihomoravskými politiky jednání, které se týká toho, aby nikdo nebyl stavěn proti předsedovi strany na březnovém sjezdu jako protikandidát. Je na premiérovi, jestli těm tlakům odolá či nikoli,“ řekl.

Zpočátku příliš nevěřil, že by se v pátek 15:30 skutečně zveřejnila jména, protože v tu dobu měl premiér jednat s předsednictvem strany.

Podle něj je potřeba zamýšlet se nad tím, proč je členská základna pasivní a proč příliš nepomohla v předvolební kampani. „Je to zřejmé, že je to reakce na to, že funkcionáři se o členskou základnu příliš nezajímají,“ dodal.

Poté, co skončí ve funkci, bude se věnovat svému senátorskému mandátu, ten mu končí v roce 2020. S úsměvem podotkl, že by se přesunul jenom o dům dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám