Hlavní obsah

Dienstbier jednal o možné kandidatuře na prezidenta

Právo, Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jedním z možných protikandidátů Václava Klause by mohl být bývalý československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier (70). Zatím není nominován, ale o případné kandidatuře podle pondělních informací jednal se senátory.

Článek

"Nějaké sondáže už za sebou mám, ale vážně se o tom bude mluvit až po prázdninách. To je vše, co k tomu mohu říci," sdělil Právu.

Podle něj není zatím otázka aktuální, protože politici žijí reformou veřejných financí a na téma  je zapotřebí si "udělat čas".

Netají se ale tím, že případná kandidatura připadá v úvahu za podmínky, že se na ní shodnou strany napříč politickým spektrem. Pro zvolení je potřeba v obou komorách dohromady 141 hlasů.

ČSSD bude jednat s lidovci a zelenými

Zatím není jasné, zda Dienstbier najde podporu v celém politickém spektru, protože ODS jako svého kandidáta staví Václava Klause.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek je nyní ochoten připustit pouze to, že s lidovci, zelenými a komunisty vede sondážní rozhovory, koho postavit proti Klausovi. "Taková  dvě, tři jména, tady jsou," řekl Paroubek v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. K samotnému Dienstbierovi se nevyjádřil, míní ale představit kandidáta ČSSD v druhé polovině září. Exministra zahraničí veřejně podporuje například místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Lidovci se chystají do podzimu rozhodnout, zda přijdou se svým kandidátem, budou podporovat Klause nebo jestli se připojí k nominacím jiných stran.

Komunisté se ještě o kandidátovi na Hrad nebavili

Pro širší konsensus stran na kandidátovi jsou i komunisté, jak v pondělí  Právu řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.  "Bude záležet na tom, jestli to má být prezident stranický nebo prezident všech občanů," poznamenal s tím, že ve straně toto téma ještě nebylo nastoleno.

Už před měsícem Právo informovalo, že s kandidaturou Diensbiera koketuje například senátorský Klub otevřené demokracie, ale ten bude mít jasno až po prázdninách. K případné nominaci však potřebuje ke svým sedmi hlasům získat další tři senátory.

Reklama

Související témata:

Související články

Dienstbier připustil kandidaturu na Hrad

Kandidátem levicových a středových stran v podobě soc. dem., zelených a komunistů na prezidenta by mohl být bývalý čs. ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Sokem...

Výběr článků

Načítám