Hlavní obsah

Dienstbier chtěl, abychom hájili jeho zájmy, tvrdí pracovnice Agentury pro začleňování

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáct zaměstnanců vládní Agentury pro sociální začleňování nechtělo plnit politické zájmy ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD), proto dali výpověď, tvrdí její zaměstnankyně Lucie Macků. Podle Dienstbiera je však normální, aby úředníci plnili vládní politiku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

„Pan ministr nám řekl, že je především pro něj důležité a klíčové, abychom dodržovali jeho politické zájmy,“ uvedla Macků v Partii televize Prima jako důvod, proč se ona a dalších třináct kolegů rozhodli z Agentury odejít. „Ministři se neustále mění, ale my musíme bojovat za práva sociálně vyloučených obyvatel,“ dodala.

Podle ministra jsou však podobné argumenty absurdní. „Zaměstnanci odborů úřadu vlády chtějí být nezávislí na vládě? Představa, že to, co vykonává Agentura, protože to je komplex činností, mohou dělat úředníci úřadu vlády jinak, než jaká je politika vlády, je absurdita. Aby takto uvažovali zaměstnanci státu, že nechtějí dělat vládní politiku, tak si musejí založit neziskovou organizaci,“ prohlásil.

Za dobrou věc by se nechal zavřít

Za úředníky prý již úřad hledá náhradu. Do konce května pak také chce Dienstbier vybrat nového ředitele Agentury pro sociální začleňování. Právě odvolání toho bývalého – Martina Šimáčka – celý problém v úřadu vyvolalo.

Diestbier toto odvolání vysvětlil několika Šimáčkovými pochybeními. Řediteli agentury prý už nevěřil. Údajně se nechal slyšet, že „když jde o dobrou věc, tak se klidně nechá zavřít.“ Agentura má však pod sebou deset miliard korun z evropských peněz. Dienstbier proto její chod nechtěl svěřit někomu, kdo podobně uvažuje.

Macků však tvrdí, že Šimáček měl za svou kariéru na starosti desítky projektů, které fungovaly bezchybně.

„Já si myslím, že se o naši práci (Dienstbier) v předchozím roce a půl vůbec nezajímal. My jsme se viděli dvakrát na nějakých poradách, kde se na nás přišel na deset minut podívat. Čekali bychom větší zájem z jeho strany,“ podotkla.

Zaměstnanci agentury jsou od minulého týdne ve stávkové pohotovosti. Čtrnáct jich dalo výpověď, další ji zvažují po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou, které se má konat tento týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám