Hlavní obsah

Dienstbier burcuje členy ČSSD, aby ve straně prosadili referendum o primárkách

Novinky, Václav Lang
Praha

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier burcuje straníky, aby na sobotním jednání ústředního výkonného výboru kývli na konání vnitrostranického referenda. V něm by se členové mohli přiklonit k zavedení stranických primárek pro sestavování kandidátek, což má omezit vliv krajských činovníků. Podle Dienstbiera převládají ve straně zastánci referenda.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidské práva Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

„Silnější je ta část sociální demokracie, která chce větší demokratizaci,“ prohlásil na páteční tiskové konferenci Dienstbier, podle kterého je jen málo členů, kteří by nechtěli sami o něčem rozhodovat. „Ale debata nebude jednoduchá,“ přiznal s tím, že existuje spousta členů ČSSD, kteří se z různých důvodů bojí změny.

Dienstbier sice odmítl, že by jeho slova byla „bitím na poplach“ před sobotním zasedáním ústředního výkonného výboru, jak ale informuje páteční Právo, mezi přívrženci předsedy strany Bohuslava Sobotky se šíří obava z blamáže, neboť krajští činovníci nechtějí přijít o své pravomoci. Jedná se o tzv. velrybáře, kteří díky černým duším ovládají místní a okresní buňky, a mají tak zásadní vliv na dění ve straně.

Dienstbier chce primárky

„Sociální demokracie se musí zásadně změnit. O zásadních věcech nemůže rozhodovat několik vlivných členů,“ prohlásil Dinestbier a za nedůležitější záležitost k rozhodování označil sestavování kandidátek prostřednictvím stranických primárek.

„Do budoucna by o kandidátkách sociální demokracie nerozhodovali pouze někteří funkcionáři, ale všichni členové sociální demokracie v daném obvodu,“ vysvětlil.

Pokud se referendum neuskuteční, stranu by to podle něj mohlo výrazně ohrozit. „Pokud tento zlomový okamžik nezvládneme, tak se obáváme, že by sociální demokracie nebyla schopna zásadních změn a že by mohla následovat osud některých jiných stran. Tedy ztrátu důvěry, ztrátu voličské podpory a ztrátu schopnosti prosazovat svůj program,“ upozornil.

S větším zapojením řadových členů mají pomoci také mladí sociální demokraté z platformy Idealisté.cz. Ti spustili kampaň Fungující ČSSD, pod jejíž hlavičkou budou v jednotlivých oblastech komunikovat s členy ČSSD a mluvit s nimi o nutnosti zavedení primárek.

Reklama

Výběr článků

Načítám