Hlavní obsah

Diakonie nevydraží ústřižek prezidentské standarty od Ztohoven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diakonie Českobratrské církve evangelické nebude v listopadu dražit ústřižek prezidentské standarty, který do dobročinné aukce věnovala umělecká skupina Ztohoven. Rozhodla se tak kvůli nesouhlasným reakcím ze strany svých podporovatelů. Členové Ztohoven loni namísto standarty pověsili červené trenýrky a prapor rozstříhali na víc než 1000 kousků, které rozdávali.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Část standarty dostala od členů Ztohoven i soudkyně, která jejich případ posuzovala.

Článek

Záměr zařadit ústřižek standarty do aukce vyvolal podle Diakonie rozporuplné reakce i od lidí, kteří běžně s neziskovým sektorem sympatizují.

"Negativní reakce jsme čekali. Jelikož pracujeme například s uprchlíky, je naše organizace často terčem extremistických skupin. Na standartu však reagovali záporně i někteří naši kolegové a příznivci. Rozhodli jsme se ji proto z aukce vyřadit," uvedl Eliáš Molnár ze Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE.

Vyvolávací cena čtvercového ústřižku o velikosti přibližně deset krát deset centimetrů měla být stanovena na nula korun. Co s ústřižkem bude dál, není zatím jasné. Pravděpodobně ale bude navrácen někomu ze skupiny Ztohoven, oznámila Diakonie. S prodejem v aukci váhala i dřív, obrátila se třeba na policii s dotazem, zda je možné dražit v podstatě kradenou věc.

Členové Ztohoven sejmutím prezidentské vlajky a její výměnou za rudé trenýrky pobouřili část české veřejnosti. Kritiku si vysloužili od prezidenta Miloše Zemana i jiných politiků. Ti upozorňovali na to, že umělci neznevážili pouze Zemana, ale celý prezidentský úřad.

Případem se na konci srpna zabýval Obvodní soud pro Prahu 1. Soudkyně rozhodla, že vyvěšení trenýrek nebylo trestným činem a umělci se nedopustili ani krádeže, ani výtržnictví. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové umělecké skupiny Ztohoven Matěj Hájek (uprostřed), David Hons a Filip Crhák (vlevo)

Diakonie pořádá letos dobročinnou aukci potřetí, pod názvem Dobrá aukce se uskuteční 2. listopadu v pražské Novoměstské radnici. Svá díla do ní věnovali výtvarníci Petr Nikl a Krištof Kintera nebo herec Hynek Čermák. Peníze získané dražbou použije Diakonie na podporu humanitárních a rozvojových projektů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám