Hlavní obsah

Děvče unesené matkou alkoholičkou se po dvou letech vrátí do Česka

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Dva roky žila v Německu s matkou, která ji unesla z dětského domova v Tachově. Teď to vypadá, že se devítiletá Jeniffer vrátí zpět do České republiky. Ne snad proto, že by se Soňa Imrichová ze Sokolova své dcery dobrovolně vzdala. Zakročili totiž němečtí úředníci, kteří alkoholičce živící se prostitucí dítě odebrali pro nespolehlivou výchovu.

Foto: Profimedia.cz

Dívka se vrací do dětského domova. Ilustrační foto

Článek

Po vyřízení formalit by si Jeniffer měli převzít na hranicích pracovnice sokolovské sociálky. Ještě začátkem letošního roku tvrdil ředitel tachovského dětského domova Zdeněk Gaudek, že matku Jeniffer v Německu navštívil a že je tam všechno v naprostém pořádku.

Dokonce inicioval soudní řízení na zrušení ústavní výchovy. Jeho slova o zázračném napravení matky si nechala prověřit v Německu soudkyně Hana Matějková, která má případ Soni Imrichové na starosti. Zjistila, že skutečnost je jiná. "Němečtí úředníci museli matce dceru odebrat. V současné době je v náhradní péči. Pracovnice oddělení péče dítě sokolovského městského úřadu jsou v kontaktu s německými kolegy a domlouvají možnost předání dítěte z Německa do České republiky“ upřesnila soudkyně.

Z výsledků šetření, které v Německu prováděli pracovníci organizace péče o dítě, vyplývá, že matka ještě více propadla alkoholu a opilecké hádky s přítelem jsou na denním pořádku. „Dítě ji odebrali, když odjela s mužským doprovodem do kasina v Čechách. Měla by nastoupit protialkoholní léčbu, jenže tu jí nikdo v Německu nezaplatí, protože nemá nárok na sociální dávky,“ doplnila soudkyně.

Dítě chodila navštívit opilá

Soňa Imrichová, která do ústavu musela odložit postupně pět svých dětí, unesla nejmladší dceru Jeniffer v říjnu 2006. Odjela s ní ke svému příteli do německého Rehau. Zpočátku se čeští úředníci mohli přetrhnout, aby dítě od nezodpovědné matky dostali zpět. „Chodila za dětmi na návštěvu opilá. Někdy byla v takovém stavu, že jsme jí je nemohli půjčit ani na vycházku,“ charakterizoval ženu krátce po únosu ředitel Gaudek.

Stejný úředník ale o rok později o ženě hovořil jako o vzorné matce. Všechny připravené podklady pro vydávací řízení strčil do šuplíku a soudu doručil návrh matky na zrušení rozhodnutí o ústavní výchově Jeniffer a vrácení dítěte zpět matce podpořil.

Obrat o 180 stupňů

Obrat o sto osmdesát stupňů Gaudek učinil poté, co osobně v doprovodu jedné své podřízené Soňu Imrichovou loni na vánoce v Německu navštívil.

"Bydlí v bytě 1+1, docela pěkně zařízeném. Jeniffer si už na matku i na nové prostředí zvykla. Matce jsme proto nechali podepsat návrh na zrušení ústavní výchovy. Chystá svatbu s německým přítelem, aby mohli pobírat sociální dávky,“ vysvětlil tehdy Gaudek, co ho vedlo k tak zásadní změně názoru na matku.

Imrichová chce zpět do výchovy pouze Jeniffer, jejímž biologickým otcem má být právě její německý přítel. O ostatní své děti zájem nemá. Zpráva od německé sociálky jí ale zřejmě definitivně zavřela cestu zpět ke své dceři Jeniffer. Soud pravděpodobně její návrh na zrušení ústavní péče zamítne

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám