Hlavní obsah

Dětská nemocnice Motol žádá od poslanců 3,9 miliardy

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Dětská nemocnice v Praze Motole žádá od poslanců 3,9 miliardy korun na rekonstrukci areálu, který je v havarijním stavu a hrozí mu zavření. O úvěru, který by si vzal stát u Evropské investiční banky, mají zákonodárci jednat na současné sněmovní schůzi.

Foto: Beáta Sklářová
Článek

"Když peníze nebudou, areál budeme muset zavřít. Další zimu rozhodně nepřežije," řekl Právu v úterý Miloslav Ludvík, ředitel nemocnice. Informoval, že výše úvěru je o 300 milionů nižší. "Odložili jsme výstavbu nové patologie, aby částka byla co nejmenší," řekl Ludvík.

Návrh na úvěr podala skupina poslanců napříč politickým spektrem. Vláda k němu v březnu zaujala neutrální stanovisko. Návrh počítal s tím, že stát by si vzal úvěr ve výši 4,2 miliardy korun u Evropské investiční banky splatný do 20 let a za tyto peníze by dětská část Motola byla komplexně zrekonstruována.

Součková je pro

Ministryně zdravotnictví Marie Součková byla se stanoviskem vlády spokojena. Právu sdělila, že se nebude bránit tomu, "aby byla jako ministryně zdravotnictví pověřena realizací tohoto projektu." Pokud poslanci návrh schválí, Motol začne s rekonstrukcí v září letošního roku a dokončena by měla být do čtyř let.

Dětská část Motola je unikátní pracoviště v republice. Dětským pacientům poskytuje komplexní péči, a to ve superspecializovaných oborech. Léčí se zde například srdeční vady dětí, onkologická onemocnění a podobně. Jen kardiocentrum ročně provede 450 operací srdce.

Pokud by se peníze na rekonstrukci areálu nesehnaly, děti se srdečními vadami by se zřejmě musely léčit v zahraničí. Nejbližší dětské kardiocentrum je v Mnichově.

Podle ředitele Ludvíka by se nemocnice na splácení podílela 70 milióny ročně. Stát by pak splácel prvních pět let 250 miliónů korun ročně a dál 130 miliónů za rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám