Hlavní obsah

Děti Země se musejí omluvit za Ropáka

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Špatné zdůvodnění pod oceněním Ropák roku 2002 bude stát možná ekologické sdružení Děti Země z Brna nemalé náklady spojené s omluvou bývalému šéfovi Spolany Neratovice a Unipetrolu Pavlu Švarcovi za to, že ho při udělení ceny Ropák roku nařkli z nezákonného jednání. Podle soudu totiž ekologové dostatečně svůj hodnotící úsudek nedoložili konkrétními fakty a tudíž ho učinili soudně nepřezkoumatelný.

Článek

Kromě omluvy v denním tisku a na internetu musí sdružení Děti Země stáhnout veškeré informace o Pavlu Švarcovi, které vedly ekology k jeho ocenění tímto titulem.

Švarc původně požadoval i 100 tisíc korun, ale nakonec svůj návrh stáhl. Ekologové navíc musejí zaplatit i veškeré soudní poplatky a náhrady advokátů obou stran.

"Hodnotící úsudek musí vycházet z faktických tvrzení, která musejí být pravdivá. Tato tvrzení pak musejí být směřovaná na konkrétní osobu, aby soud mohl prověřit, zda jsou pravdivá. To členové ekologického sdružení opomenuli a proto soud musel dát za pravdu žalobci, protože nemohl pravdivost jejich faktických tvrzení prozkoumat," uvedl soudce Krajského soudu v Brně Milan Páleníček.

Celý proces začal vlastně v dubnu 2003, kdy ekologové vyhlásili Pavla Švarce Ropákem roku 2002. Své tvrzení opřeli především o to, že podle nich se Švarc osobně v roce 2002 v Neratovicích angažoval ve prospěch použití metody sanace dioxiny napadené budovy metodou BCD, na níž měla v té době v ČR licenci jediná firma, takže nebylo vyhlášené výběrové řízení a Švarc měl pro tuto metodu získat několik miliard korun.

Děti Země se proti rozsudku odvolají

Veškeré tyto námitky o porušení zákona pak prověřovala policie a Úřad na ochranu hospodářské soutěže, ale žádné porušení zákona nikdo neprokázal a to ani přes to, že ekologové namítali, že znají levnější způsob sanace. Švarc pak podal ne Děti Země žalobu a namítal, že ho poškozuje právě zdůvodnění, který hovoří o jeho nezákonném jednání při získání dotací na sanaci.

"Proti rozsudku se samozřejmě odvoláme. V odůvodnění udělení ceny Ropák roku jsme sice detaily neměli, protože máme svědky, kteří mohou potvrdit, jak se Pavel Švarc angažoval. Nyní budeme zvažovat, zda při udělení další ceny Ropák roku budeme vůbec něco zdůvodňovat, abychom se nedostali do zbytečných žalob," uvedl představitel hnutí Děti Země Miroslav Patrik.

Cena Ropák roku je anketa o člověka, který se podílel nejvíce na ekologických škodách v ČR. Letos je to již třináctý ročník, který bude na jaře opětovně vyhlášený v brněnském divadle Husa na provázku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám