Hlavní obsah

Děti tloustnou, obézních je čtyřikrát více než před 15 lety

Aktualizováno

V Česku je podle nejnovější zprávy statistiků čtyřikrát víc obézních dětí a pětkrát víc obézních dospívajících než před 15 lety. Na tisíc registrovaných pacientů v ordinacích praktických lékařů je počet obézních dětí do 15 let 20,5, v roce 1996 to přitom bylo 5,5. Ve skupině od 15 do 18 let pak počet stoupl z 8,8 na 47.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Absolutní nárůsty jsou méně strmé, i tak je podle statistiků vývoj alarmující. Od roku 1996 do loňska se absolutní počet obézních dětí ztrojnásobil z 10 400 na 30 400 a dorostu z 6100 na 20 400.

Podle lékařky kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice Jitky Kytnarové to souvisí s nezdravým životním stylem. Varující podle ní je, že zhruba třetina obézních předškoláků a polovina obézních školáků si nese problémy s váhou do dospělosti. "Nejúčinnější prevenci mají v rukou jejich rodiče - jsou jí dostatečný pohyb a sport," řekla.

Zda je člověk obézní, lze zjistit podle tzv. indexu BMI. Ten se rovná podílu výšky v centimetrech a váhy v kilogramech. Pro dospělého začíná na hodnotě 30. Pro děti ale podle organizace STOB platí jiná čísla, využívají se složitější percentilové grafy. Lékaře by měl například navštívit chlapec, který měří 130 centimetrů a váží více než 35 kilogramů. U dívky to při podobné výšce platí pro 38 kilogramů a více.

Děti tloustnou především kvůli nedostatku pohybu. Mají doma počítače, rodiče je nutí se víc učit. Děti proto chodí méně ven. Roli hraje často i nezdravá strava. Mnoho školáků se stravuje ve fast foodech, protože jim jídlo ve školních jídelnách nechutná.

Roste i počet alergiků

Kromě nadbytečných kil přivádí děti a dospívající do ordinací praktiků nejčastěji alergie, dlouhodobě jich přibývá. V roce 2011 se s alergií z 1000 registrovaných léčilo s alergií 141 dětí a 205 dospívajících.

Relativně nejvíc alergiků je v Jihočeském kraji a v Praze, nejméně v krajích Zlínském a Pardubickém. Zdánlivě nízký podíl alergiků ve Středočeském kraji je dán tím, že řada tamních pacientů se léčí v Praze - evidují se podle místa léčby, ne bydliště.

Anketa

Znáte ve svém okolí obézní dítě?
ano, dokonce jej máme v rodině
21,1 %
ano, v širším okolí
70,5 %
ne
8,4 %
Celkem hlasovalo 18817 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám