Hlavní obsah

Děti mají pré, stovky učitelů míří na pracák

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo září, někdo v září. Pořekadlo, kterým častují úspěšní maturanti své neúspěšné kolegy, lze vztáhnout i na mnoho učitelů. Stejně jako loni se totiž musí přes prázdniny přihlásit na Úřadu práce, neboť dostali od ředitele smlouvu pouze na dobu určitou, a to od září do června.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Musí vyjít s podporou, nebo se přihlásit na brigády. A ještě se klepou, jestli stejně nevýhodnou smlouvu dostanou i na začátku příštího školního roku. A jelikož se obávají, aby je ředitel v září opět přijal, raději se ani hlasitě neozývají. Ředitel jim může dát smlouvu na dobu určitou i třikrát za sebou. S kolika kantory se takové smlouvy uzavírají, ale nelze přesně zjistit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pouze ze statistik Úřadu práce lze dovodit, že se může jednat o stovky lidí. Loni v červnu evidoval 411 nových uchazečů o práci v učitelských oborech a hned v červenci jich bylo 3060. V září pak jejich počet klesl na 314.

Je to diskriminace učitele
Markéta Seidlová, školské odbory

Ale podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Seidlové nejsou čísla úplná, protože pracovní úřad nemůže evidovat nezaměstnané, kteří se na něm nepřihlásí.

„Je řada učitelů, kteří na pracák prostě nejdou. Jsou třeba z malé vesnice a hlásit se na pracáku jim přijde nedůstojné,“ řekla Právu Seidlová. A na úřad práce se také nehlásí učitelé na penzi.

Zákon zřejmě v lednu

Podle Seidlové stížností z řad odborářů na špatné pracovní smlouvy v poslední době ubývá. Ale nemusí to hned znamenat, že by ředitelé začali nabízet lepší podmínky. „Nemáme v tuto chvíli zcela jasné, kolika lidí se to týká. Můžeme odhadovat jen podle toho, jak se na nás obracejí odboráři. A letos se na nás nikdo neobrátil,“ uvedla.

To lze ovšem připsat také tomu, že učitelé už znají své možnosti a vědí, že se s danou praxí nedá momentálně nic dělat.

Změnit ji má zákon o pedagogických pracovnících, který stanoví, že učitel může dostat smlouvu na dobu určitou v trvání alespoň 12 měsíců. Podle prvních odhadů mohl zákon platit ode dneška, ale norma nakonec uvízla v legislativním procesu. Momentálně ji projednává Sněmovna ve druhém čtení.

Zákon tedy vejde v platnost nejspíše až v lednu, to už ale budou smlouvy o pracovním poměru uzavřeny, takže se situace může za rok opakovat.

Chyba ředitelů

Seidlová zdůraznila, že neschopnost zajistit smlouvy na celý rok padá na hlavu ředitelů.

„Ředitel dostává na zaměstnance peníze na celý kalendářní rok, nikoli jen na školní, takže nemá důvod dávat takové smlouvy. Na druhou stranu je fakt, že ve školách je peněz málo, a pokud je tam úbytek dětí, tak se to v rozpočtu může odrazit,“ uvedla.

„Ale taky se může stát, že když chce mít ředitel na osobní ohodnocení, tak ušetří plat za ten měsíc a půl a může ho rozdělit dál. Je to ale diskriminace učitele,“ uzavřela Seidlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám