Hlavní obsah

Děti dostaly vysvědčení a mají dva měsíce prázdnin

Novinky, ČTK, Zdeňka Látková, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dětem začaly nejkrásnější měsíce v roce - prázdniny. Školáci a studenti se jich dočkali o tři dny dříve a možná budou i delší. Pokud se učitelé nedohodnou s vládou na zvýšení mezd, chtějí vstoupit do stávky.

Článek

Mnohde se loučení se školním rokem neobešlo bez slz dojetí, deváťáci opouštěli své známé a v září je čekají nové kolektivy na středních školách. Také žáci z 5.C Základní školy v Břečťanové ulici v Praze 10 se dnes sešli v plné sestavě naposled. Několik dětí totiž odejde na víceletá gymnázia nebo na školy s rozšířenou výukou.

Jako každý rok mají obavy z posledního dne policisté, kteří musejí pátrat po dětech, jež se z obav před trestem za nepovedené školní výsledky raději domů nevrátí.

Na Lince bezpečí 800 155 555 už v posledních třech dnech zaznamenali nárust počtu telefonátů dětí, které se svěřují ze strachu z reakce rodičů na vysvědčení. "Běžně denně máme deset hovorů se školní tématikou, teď je to asi šedesát. Dnes jich bude určitě ještě víc," řekl před polednem Novinkám vedoucí Linky bezpečí Petr Hanuš.

Sen o jedničkách se vyplnil

Skončil opět jeden školní rok a glejt, potvrzující jejich celoroční, někdy i lopotné úsilí, si odneslo na 1,5 miliónu žáků a studentů v celé zemi.

"Měla jsem včera v noci, paní učitelko, takový sen. Že budu mít samý jedničky," prohlásila Dorotka z 1.B v Základní školy Korunovační v Praze 7 těsně před tím než zazvonilo. A sen nelhal. Po napjatém očekávání od učitelky Radky Krištůfkové skutečně dostala vysvědčení, kde ve všech kolonkách byla jednička. Děti její výkon odměnily potleskem, stejně tak ale solidárně ocenily i ty spolužáky, kteří dostali přece jen nějakou tu dvojku.

To Danielovi pedagožka trochu promlouvala do duše: "Máš to vysvědčení také moc hezké. Stálo nás to sice hodně sil, ale nakonec jsme to zvládli. Přes prázdniny na mě nezapomeň a něco si přečti."

Jirka si přišel pro svůj výsledek trochu vyplašený. "Bál jsem se, že budu mít dvojku z češtiny a matiky, protože mi to moc nešlo a dostal jsem několik dvojek z pětiminutovek,"svěřil se Jirka. Obával se však nakonec zbytečně, žádná dvojka mu vysvědčení nekazila a paní učitelka ho ujistila, že když má během školního roku spoustu jedniček, nemusí se kvůli několika dvojkám hned bát, že také dostane dvojku na vysvědčení.

Míša byla také spokojená, jen ta čeština jí, jak řekla učitelka, trochu haprovala. "Ale věřím, že příští rok už tam bude jednička," ujišťovala učitelka Míšu. Holčička jí darovala zvoneček a rozloučila se s ní naprosto trefně: "Zazvonil zvonec a školního roku je konec."

Vysvědčení na lodi

Na palubě výletní lodi na Brněnské přehradě dostali svoje vysvědčení žáci čtvrtých tříd ze Základní školy na Slovanském náměstí v Brně, kteří se nejlépe umístili v soutěži Dopravního podniku města Brna - odevzdali největší počet poukazů na volnou jízdenku, které dopravní podnik distribuoval do všech škol ve městě.

"Máme dvě výhody. Za prvé umíme všichni plavat, za druhé, nikdo z nás se netopí ani v žádném z předmětů. Svědčí o tom vaše známky," krátce zhodnotila výsledky svých žáčků učitelka Zdena Procházková hned poté, co loď se školáky na palubě vyrazila z přístavu v Bystrci. Než doplula k první zastávce na Sokolském koupališti, byly rozdány jak školní zprávy, tak kytice, které se staly již tradičním poděkováním dětí a jejich rodičů učitelkám.

Žádný obličej neposmutněl - na vysvědčeních se většinou vyjímaly jedničky, jen občas vystřídané dvojkou. Barbora Klepáčková se však s dvojkou z angličtiny smířit nehodlá.

Kája Seidl je navýsost spokojen. Má samé jedničky, ani to prý moc práce nedalo. Určitě se bude pokoušet dostat na víceleté gymnázium se zaměřením na matematiku. Hubert Krochmalný už na takové gymnázium nastupuje po prázdninách. Toto je jeho poslední společná jízda s kamarády ze čtvrté třídy. Kdoví, co a kdo ho o prázdninách vlastně čeká.

Ale teď není čas na starosti - vysvědčení putovala plastových obalů a na přetřes přišly následující dny. "My pojedeme k moři do Albánie," říká Tereza Gerguri. Pak prý přijde na řadu ještě prázdninový tábor.

Anketa

Báli jste se chodit s vysvědčením domů?
ano
13 %
ne
87 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 300 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám