Hlavní obsah

Déšť může zvednout hladiny řek, varují meteorologové

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek budou vlivem četnějších dešťových srážek pravděpodobně opět stoupat hladiny českých řek, varují meteorologové. Platí to zejména na Českomoravské vrchovině a u řek ve středních výškových polohách. V úterý o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Článek

Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress Novinkám řekla, že ve čtvrtek a v pátek může v horských oblastech napršet až 15 milimetrů, v nížinách pak do deseti milimetrů.

Rychlost odtávání bude podle Honsové dána jednak ranními teplotami, které se oproti nynějšku výrazně zvýší. "Zatímco v těchto dnech klesala nad ránem teplota pod bod mrazu, od středy do pátku se ranní teploty vyšplhají na tři až sedm stupňů Celsia, což tání urychlí," řekl Honsová.

Tání sněhu uspíší také zesilující vítr

Dalším faktorem, který má vliv na rychlost tání, je vítr, který ve středu zesílí na čerstvý. "Vítr přenáší teplo mezi sněhem a atmosférou," doplnila Honsová. Konkrétní situace bude záležet na tom, kde přesně srážky spadnou.

Prozatím meteorologové upozornili, že se hladiny se mohou zvednou zejména u řek na Českomoravské vrchovině a také u toků ve středních výškových polohách.

Hydrometeorologové pro své předpovědi využívají modely, které znázorňují kolik vody se ukrývá ve sněhu v jednotlivých povodích, a na základě těchto informací spolupracují s vodohospodáři, kteří regulují stav řek a vodních nádrží.

O víkendu by mělo znovu dojít k mírnému ochlazení a noční tepploty by se znovu měly vrátit k bodu mrazu, což by mělo tání zpomalovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám