Hlavní obsah

Deset let mi vyhrožoval, tvrdí žena o údajném žháři z Frenštátu

Televizi Prima se ozvala žena, která má zkušenost s chováním Antonína Blažka - muže, který má zřejmě na svědomí výbuch panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Deset let měl jí a její rodině vyhrožovat. Podle ní se tragédie, při které zemřeli dva dospělí a tři děti, nemusela stát. Tvrdí, že na něj podala trestní oznámení, policie ale odmítá, že by měla jakékoliv podání, v němž by figuroval jako podezřelý.

Tragédii ve Frenštátě mohla policie zabránit, myslí si lidé Video: Prima FTV

 
Článek

"Je mi strašně líto těch lidí, protože se to nemuselo stát. Proto jsem se i ozvala, protože by se snad mělo něco změnit," řekla žena FTV Prima. Kvůli vyhrožování šla podle svých slov na policii podat trestní oznámení. Policie prý tehdy nic neudělala, přesto ji žena, která se léta bála chodit po frenštátských ulicích, aby Blažka náhodou nepotkala, chápe. "Já nechci obviňovat policii, protože to nemají lehké. Zákon je drží v nějakých mezích, které musí dodržovat," řekla Primě.

O podivínově vyhrožování hovoří všichni lidé procházející kolem místa tragédie. Nikdo ale nebyl ochoten připustit, že výhrůžky slyšel na vlastní uši.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Trosky domu ve Frenštátu pod Radhoštěm

"Všichni to tady věděli. Byl to blázen. Nic s ním neudělali. Vyhrožoval snad každému," řekla jedna z žen před zdemolovaným panelovým domem.

"Vyskočili ven oknem. Už byli popálení. Snad se z toho všichni dostanou," vypověděl Petr Špaček, důchodce, jehož syn s manželkou a dvěma dětmi skončili po výbuchu a požáru v nemocnici. I on se zlostí v hlase neustále opakuje, že se tragédii, která si vyžádala nejméně pět lidských životů, mohlo zabránit.

"Co policie dělala? Proč jej někdo neodvezl do léčebny?" ptal se sám sebe se slzami v očích.

"Na jednu stranu se mi ulevilo, protože pokaždé, když jsem ho někde viděla, tak jsem se úplně začala třást, to z vás nevypadne. A na druhou stranu je mi šíleně líto těch lidí," říká žena, která se ozvala Primě.

Práci neodvedl, pro peníze si přišel

Blažek měl její rodině deset let vyhrožovat. Seznámili se, když potřebovala zámečníka na stavbu domu. Tím komplikace začaly.

"Pan Blažek začal práci, dodělávala to nakonec jiná firma, protože se nedostavil asi měsíc, no a posléze přišel, když byl dům hotový, že chce zaplatit. Tak jsme mu zaplatili, co si řekl, abychom měli klid," vypověděla žena.

Jenže Blažek si pro peníze přišel za 14 dní znovu - a rovnou chtěl dvojnásobek. Ty už nedostal, proto poslal rodinu k soudu, který ale prohrál - a jeho teror se začal stupňovat.

"Vyhrožoval, že otevře každé dveře, že nám přijde do domu, že nás zničí, že máme děti, abysme se o ně báli. Prostě vyhrožoval," vypověděla žena.

Blažek ale v posledních letech terorizoval kromě ní také své sousedy. Do společného fondu sdružení vlastníků nepřispíval, tížila ho řada exekucí. Družstvu dlužil přes sto tisíc. Jeho byt prodali exekutoři a v těchto dnech se měl vystěhovat.

Antonín Blažek pracoval jako vězeňský dozorce, měl dvě děti a ženu, se kterou léta nežil. S městem vedl několik sporů, všechny ale u soudu prohrál. Požadoval po městě finanční náhradu za újmy, které se mu údajně měly stát.

Policie nahlášení výhrůžek popírá

Muž vyhrožoval údajně i v sobotu, pár hodin před výbuchem. "Šel jsem pro vnoučata. Jedno slavilo narozeniny, chtěl jsem, aby to bylo u nás. Nešel k nám nikdo. Prý proto, že chtěli být doma, aby ten blázen něco neudělal s barákem," řekl Špaček.

Policii podle některých sousedů v ten den volala i manželka problémového muže. Nežili spolu, ale občas jej navštěvovala. "V sobotu ji vyhodil. Pak volala policii," řekla další z žen postávajících ve středu dopoledne před troskami.

Tuto informaci ale policie nepotvrdila. "Nemáme žádné oznámení ze soboty. Ověřovali jsme jak obvodní oddělení ve Frenštátě, tak i elektronickou poštu. Nic takového se nepotvrdilo," řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Oznámení, v němž by muž figuroval jako podezřelý z násilného chování, podle ní podáno nebylo ani nikdy v minulosti. "V loňském roce jsme s ním byli v kontaktu pětkrát. Pouze jsme ale doručovali písemnosti jiných subjektů," řekla.

Starostka: Vím o tom jen z doslechu

Starostka města Zdeňka Leščišinová připustila, že od lidí o výhrůžkách slyšela. "Měla jsem tyto informace z doslechu. Nic oficiálního se k nám ale nedostalo. Neměli jsme jak situaci ovlivnit," řekla.

Podobně na tom je i místní kriminalista Petr Albrecht. Bydlí v domě, který se zničeným přímo sousedí. Možného viníka dobře znal. V prvních hodinách po tragédii vedl dokonce záchranné práce. "Byl to svérázný člověk. Nikomu do hlavy nevidíte," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám