Hlavní obsah

Den NATO navštívilo 60 tisíc lidí

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOŠNOV

Šedesát tisíc lidí se přišlo podívat v sobotu na Den NATO v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově. Zájem o ukázky vojenské, policejní a záchranářské techniky tak předčil loňskou 55tisícovou účast.

Článek

"Od policie jsme dostali zprávu, že přišlo 60 tisíc návštěvníků," uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které celou akci pořádalo.

Na letošním Dni NATO byly poprvé ve střední a východní Evropě k vidění nejmodernější evropské stíhačky britského královského letectva RAF - Eurofightrer Typhoon F2. Ty si však milovníci letadel mohli prohlédnout pouze na zemi. Do vzduchu se totiž nedostaly, protože na akci nemohly létat. Někteří diváci kvůli tomu byli zklamáni. "Čekal jsem, že se Britové s Eurofigthery předvedou," podotkl Petr Duda z Ostravy.

Nejmodernější evropské stíhačky Eurofightrer Typhoon F2 se do vzduchu nedostaly. Foto: PRÁVO/Radim Kijonka

Podle Pavlačíka však nemají britští letci na nových letounech ještě natrénováno a odlétáno dostatečný počet hodin.

Přijelo se předvést sedm armád

Návštěvníci si většinou bohatý program pochvalovali, mrzelo je jen, že kvůli obrovskému davu lidí často nemohli pozemní ukázky sledovat z větší blízkosti. Nejvíce se však stejně zajímali o letecká představení. "Program je vynikající, akorát pozemní ukázky mohly být blíže hledišti pro diváky, a ne hned u sektoru pro papaláše," postěžoval si Vladimír Šlajer z Palkovic.

Sedmého ročníku se nakonec zúčastnil rekordní počet sedmi armád. Svou účast na poslední chvíli z technických důvodů zrušila ukrajinská armáda. Den NATO byl rovněž příležitostí pro premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby veteránovi RAF brigádnímu generálovi Zdeňkovi Škarvadovi předal v den výročí bitvy o Británii pamětní medaili.

Veterán RAF a brigádní generál Zdeněk Škarvada s premiérem Mirkem Topolánkem, který mu během Dne NATO předal pamětní medaili. Foto: PRÁVO/Radim Kijonka

Reklama

Výběr článků

Načítám