Hlavní obsah

Den matek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Vždy na druhou květnovou neděli připadá Den matek, který je oslavou a oceněním mateřství, kdy děti přejí a děkují svým maminkám či jim věnují menší dárek. V našich zemích se svátek dočkal renesance po roce 1989, historie svátku je však výrazně delší.

Nezapomeňte na své maminky, oslavte s nimi jejich den

Styl

Letošní datum svátku vychází na 14. květen 2023. To ale platí jen pro Českou republiku, v zahraničí se slaví v jiných termínech. V arabských zemích je to 21. červen, ve Velké Británii čtvrtá postní neděle a ve Francii první neděle v červnu.

Počátky vzniku svátku

V roce 1914 jej vyhlásil americký prezident Woodrow Wilson na počest bojovnice za práva matek Anny Reeves Jarvisové. Již před tím nicméně svátek uznaly některé americké státy. Obdobné svátky se přitom připomínaly v různých zemích i v dávné minulosti, přičemž oslavu plodnosti a matek si připomínali i lidé již ve starověkém Řecku.

Den matek v ČR

Po vzniku Československa byla u nás jeho propagátorkou dcera prvního prezidenta Alice Masaryková, z jejíhož popudu se u nás slavil od roku 1923. Po únoru 1948 byl den matek potlačován na úkor Mezinárodního dne žen (8. března). Významu svátek opět nabyl po odsunu komunistů v roce 1989.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Články k tématu