Hlavní obsah

Děkan Čihalík se vrátil z Nového Zélandu

OLOMOUC

Děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Čestmír Čihalík, odsouzený spolu s inspektorem životního prostředí Jindřichem Šmitákem novozélandským soudem ke statisícové pokutě za trhání orchidejí, se už vrátil do České republiky. Ve čtvrtek se setkal s rektorkou UP Janou Mačákovou.

Foto: Archiv VELDO

Pohádkový les v zahradě Kinských se bude v sobotu 27. 9. hemžit postavami z dětských knížek.

Článek

O případném odvolání Čihalíka se bude jednat až příští úterý na akademickém senátu lékařské fakulty. Děkan má totiž až do pátku řádnou dovolenou.

"Společně jsme probrali všechny varianty, které by přicházely v úvahu. Dohodli jsme se, že pan děkan celou situaci zváží a o výsledku těch úvah a dalším řešení budeme informovat na jednání akademického senátu lékařské fakulty," řekla Mačáková. Zároveň nevyloučila, že využije svého práva a podá návrh na jeho odvolání. 

Spolu s Čihalíkem zřejmě přicestoval i druhý obviněný v tzv. orchidejové kauze - Jindřich Šmiták. Česká inspekce životního prostředí již dříve oznámila, že nebude nadále pracovat jako inspektor.

Poškodil prý dobré jméno inspekce, která v ČR prosazuje do praxe Úmluvu o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Právě na její porušení se odvolával i novozélandský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám