Hlavní obsah

Dejte sestřičkám a lékařům za směnu až 6000 navíc, vyzývá vládu asociace nemocnic

Novinky, Renáta Bohuslavová

Ať stát přidá všem zdravotnickým pracovníkům až 6000 za směnu, požaduje Asociace Českých a moravských nemocnic. Jde o sestřičky a lékaře, kteří jsou v první linii, neustále vystaveni nákaze, nemají dostatek zdravotních pomůcek, a přesto se starají o nakažené. Asociace argumentuje i tím, že ve fakultních nemocnicích už příplatky dostávají a měly by je dostat i pracovníci v menších zařízeních.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Zdravotničtí pracovníci se setkávají s rizikem nákazy každodenně. Proto je jejich ohrožení i ohrožení jejich rodin řádově vyšší než v ostatních oblastech. Tato skutečnost není zohledněna, a předpokládá se automaticky. Považujeme za nutné, aby ocenění práce, vypětí i rizika zdravotníků v prvé linii zaznělo výrazně, nejen verbálně,” apeluje na vládu v dopise předseda Asociace Českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

Asociace, která sdružuje 118 regionálních zdravotnických zařízení, jako jsou krajské, okresní i soukromé nemocnice nebo léčebny dlouhodobě nemocných, požaduje po státu pro své pracovníky finanční kompenzaci na úrovni fakultních nemocnic.

„Navrhujeme, aby Vláda ČR rozhodla o mimořádném příplatku za odpracovanou směnu pro zdravotnické pracovníky všech kategorií v prvé linii a ve všech nemocnicích, a to z prostředků státního rozpočtu po dobu nouzového stavu,” uvádí se dále v dopise.

V Motole až 6000 navíc za směnu

Podle vedoucí kanceláře asociace Jany Popovičové nyní například Fakultní nemocnice Motol připlácí zaměstnancům za 12hodinovou směnu až 6000 korun a za 8hodinovou směnu 4000 korun.

„Je to tak v případech, kdy pracují s nakaženými pacienty. Rádi bychom se bavili o  podobných číslech,” dodala Novinkám Popovičová.

Vypětí zdravotníků je podle nich v těchto dnech enormní nejen z důvodů samotné práce a obav z nákazy, ale i trvajícímu nedostatku ochranných prostředků.

Nežádáme žádné výhody

„Nežádáme pro zdravotnické pracovníky žádné výhody. Navrhované opatření považujeme za pragmatické, zcela účelové a jen po dobu nouzového stavu. V zájmu občanů ČR,” pokračuje předseda asociace Eduard Sohlich.

Finanční kompenzace navíc podle asociace nemůžou vyplácet pojišťovny. Jejich prací je podle nich hradit zdravotní péči, nikoli řešit důsledky současné krize v nemocnicích akutní i následné péče.

Připomínají i to, že vláda řeší kompenzace pro ostatní odvětví, ale prioritně by se měla zaměřit na podporu těch, kteří musí s virem bojovat nyní.

„Krizí jsou sice zasaženy všechny ekonomické podnikatelské i nepodnikatelské subjekty. Žádáme však, aby stát prioritně vyřešil potřeby těch, kteří jsou nepřetržitě vystavováni riziku možné infekce při plnění svých neodkladných pracovních povinností v zájmu svěřených pacientů,” dodává asociace.

Reklama

Výběr článků

Načítám