Hlavní obsah

Lidé za čtyři hodiny vykoupili bankovky s portrétem Karla Gotta

Praha
Aktualizováno

Zhruba za čtyři hodiny v neděli lidé vykoupili 5000 pamětních eurobankovek s portrétem zpěváka Karla Gotta v pražské prodejně Supraphon Musicpoint. Ráno ve frontě v dešti čekaly stovky lidí. Před začátkem akce policie řešila odložený kufr před prodejnou, Jungmannovo náměstí kvůli tomu obehnala páskou.

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky lidí čekaly ve frontě na koupi bankovky s Karlem GottemVideo: Petr Horník, Právo

 
Článek

Policie byla na místě již od brzkého rána. „Před obchodem se shromáždilo asi 800 lidí. Policisté museli nejprve řešit drobné roztržky a poté byl nalezen opuštěný kufr. Na místo byl přivolán pyrotechnik, který zjistil, že v něm je oblečení,“ řekla Novinkám mluvčí policie Eva Kropáčová.

Foto: Novinky

Policie na krátkou dobu uzavřela okolí prodejny.

Pamětní eurobankovka vyvolala velký ohlas mezi zpěvákovými příznivci. Už v sobotu večer desítky lidí různého věku čekaly na náměstí.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku fronta zájemců o bankovku

V neděli ráno už fronta vedla i skrze Jungmannovu ulici. Čekající lidi začal krátce před oficiálním zahájením prodeje zkrápět déšť.

Foto: Petr Horník, Právo

Prodejní automat na bankovku s Karlem Gottem.

"S nápadem vydat tento motiv přišel Radim Václavík. To je v podstatě náš spolupracovník, znalec historických československých bankovek. Vzhledem k tomu, že Karel Gott je ikona československé moderní hudby a má tento rok 80. narozeniny, navrhl, že by bylo velmi zajímavé ze sběratelského hlediska přijít s tímto vydáním," vysvětlil výkonný ředitel společnosti Nunofia, která pamětní bankovky vyrobila, Vladislav Klajban.

Foto: Petr Horník, Právo

Fronta zájemců o bankovku s Karlem Gottem. Někteří čekali už od tří hodin ráno.

Eurobankovku si mohou koupit fanoušci při příležitosti jeho dnešních 80. narozenin. Bankovek s nominální hodnotou nula eur bude k dispozici 5000. Stát budou 50 korun a zájemci je budou moci kupovat ve dvou výdejových automatech. Kromě toho bude k dostání 80 kusů eurobankovky v kompletu s boxem 15 CD Karel Gott - Singly.

Foto: Petr Horník, Právo

Pamětní eurobankovka

Jsou z bavlny

Bankovky jsou ze stoprocentního bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek. Obsahují rovněž některé ochranné prvky jako hologram či mikrotisk. Každý kus bude mít vlastní sériové číslo. Kupující si ale nebudou moci vybrat konkrétní číslo a ani si nemohli suvenýr rezervovat.

Foto: Supraphon - Martin Kubica

Karel Gott slaví osmdesátku.

Jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků Gott zahájil oslavy svých osmdesátin křtem dvou kompilací Největší hity 1964-2019 a Singly - 300 písní z let 1962 - 2019. Gottovo jubileum měl původně doprovázet narozeninový koncert v pražské O2 areně. Zpěvák ho však před časem zrušil, jeho mluvčí Aneta Stolzová to zdůvodnila Gottovou oslabenou imunitou. Zpěvákovo životní jubileum ale bude doprovázet autobiografická kniha, která vyjde do konce roku.

Foto: Novinky

K prodejně dorazil také pyrotechnik.

Reklama

Související články

Karel Gott bude na pamětní eurobankovce

Portrét zpěváka Karla Gotta bude na pamětní eurobankovce, která se začne prodávat v den jeho osmdesátin 14. července v Praze. Bankovka s nominální hodnotou...

Výběr článků

Načítám