Hlavní obsah

Davy lidí se sešly před katedrálou, trikolóru doplnila černá

Praha

U příležitosti státního pohřbu bývalého prezidenta Václava Havla se před katedrálou svatého Víta sešly v pátek před polednem davy lidí. Příjezd světových státníků a samotný obřad sledují na velkoplošných obrazovkách. Řada návštěvníků má připnuté trikolóry, které jsou doplněny smutečním černou páskou.

Foto: Stanislav Peška, Právo

Druhé nádvoří Pražského hradu zaplnili lidé, kteří se přišli naposledy rozloučit se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem

Článek

Do prostoru vyhrazeného pro návštěvníky je možné přicházet od Prašného mostu či přes Hradčanské náměstí. U Arcibiskupského paláce je umístěna velkoplošná obrazovka. Další se nachází na druhém nádvoří Pražského hradu, které je zaplněno stovkami lidí. Kolem 13. hodiny začalo mžít, lidé ale neodcházeli.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Druhé nádvoří Pražského hradu zaplnili lidé, kteří se přišli naposledy rozloučit se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem

Atmosféra na druhém nádvoří je smuteční. Většina ze stovek přítomných je smutečně oblečena. Přišli skauti se žlutými šátky i maminky s dětmi a s kočárky. Všechny děti jsou pod dojmem pietní nálady hodné a ukázněné.

Ve smutečním přišel obřad před velkoplošnou obrazovku sledovat i zpěvák Karel Gott.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Skauti a veřejnost sledovali obřad v přímém přenosu na velkoplošných obrazovkách, které byly umístěny na II. nádvoří.

Před velkoplošnou obrazovkou na druhém nádvoří panuje pietní nálada, lidé jsou tišší a disciplinovaní a sledují dění uvnitř katedrály. Oceňují vysokou účast zahraničních státníků. "Je to typicky české, že naše vynikající osobnosti jsou ceněny mnohem více v zahraničí než doma, dokud neumřou," řekl Právu jeden z přihlížejících. Někteří drží Havlovy podobizny, například ve společnosti dalajlamy.

Až ke katedrále se dostat nelze. U vstupu na třetí nádvoří ke chrámu stojí bezpečnostní rámy, jimiž procházejí hosté.

Televizní štáby z Česka i ciziny mají tábor na Hradčanském náměstí. Prostor nad Hradem kontroloval policejní vrtulník. Na cestě na Hradčany dohlížely na pořádek desítky policistů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám