Hlavní obsah

Daňovou reformu bude třeba příští rok upravit, tvrdí Babák

Vláda se daňovou reformou bude muset znovu zabývat počátkem příštího roku. Tvrdí to ekonomický expert VV Michal Babák, podle něhož byl v reformě spolu se zachováním stravenek ponechán i třítisícový bonus, kterým chtělo ministerstvo financí zrušení stravenek kompenzovat. Babák tvrdí, že pokud by byl bonus zachován, rozpočet by přišel zhruba o 12 miliard korun. Babák hovoří i o dalších úpravách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Babák (VV)

Článek

Zachování daňového zvýhodnění stravenek prosadily ve Sněmovně VV spolu s opozicí i přes odpor ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). V daňové reformě ale zůstalo i zavedení zaměstnaneckého bonusu ve výši 3000 korun ročně, kterým vláda chtěla alespoň zčásti nahradit rušení zaměstnaneckých benefitů. [celá zpráva]

VV chtěly při zachování stravenek bonus zrušit. Kalousek novinářům řekl, že pokud by bonus nebyl schválen, zvýšilo by se proti současnému stavu daňové zatížení nízkopříjmových a středně příjmových skupin.

Musíme se vrátit i k daním, tvrdí Babák

Reformu bude muset koalice podle Babáka prodiskutovat také proto, že na začátku roku budou známa nová ekonomická data. "I v důsledku čerstvějších čísel, která nám přijdou, budeme muset otevřít otázku přímých i nepřímých daní. A s tím samozřejmě otázku bonusů. Jsem si jistý, že bude tento bonus následně zrušen," řekl.

Vláda původně plánovala stravenky zrušit v rámci daňové reformy. Hlasování VV spolu s opozicí o zachování daňového zvýhodnění stravenek popudilo TOP 09. Koaliční straně se ovšem nelíbilo hlavně to, že při schvalování daňové reformy většina poslanců ODS a někteří členové VV společně s opoziční ČSSD prosadili nový způsob rozdělení loterijní daně, který TOP 09 odmítala. Lídři strany včetně předsedy Karla Schwarzenberga kvůli tomu nyní hovoří o vážné situaci v koalici, která silně narušila důvěru TOP 09 ve vládní partnery. [celá zpráva]

Hazard dopadl dost šíleně

Podle Babáka ve středu Sněmovna schválila základ daňové reformy, který teď bude muset upravit do konečné podoby. "Co se týče daní z příjmu, přímých daní, bonusů a dalších věcí, tam si myslím, že budeme tyto věci dále měnit," řekl Babák. Změny se podle něj pravděpodobně dotknou i hazardu. "Ten včera (ve středu, pozn. red.) taky dopadl poměrně dost šíleně," dodal Babák.

Vládní daňová reforma, kterou poslanci ve středu schválili, ruší koncept superhrubé mzdy a od příštího roku má zavést nové zdanění hazardu. Soubor sedmi desítek novel nyní dostane k projednání Senát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám