Hlavní obsah

Dánové pořádají kvůli nájezdům své omladiny v Praze konferenci

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Skandálního chování opilých mladých Dánů, kteří si v Praze loni v únoru udělali zimní prázdniny, si je vědoma i vláda království. Přizvala proto českou stranu na konferenci, kde chce najít způsob, jak letos zabránit následkům hýření své omladiny.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Policisté při loňské kontrole dánských studentů. Letos má přijet až 25 tisíc mladých ze severu Evropy.

Článek

Jak ve čtvrtek informoval deník Právo, čeká českou metropoli opět nájezd studentů ze severních evropských zemí, v době jejich zimních prázdnin. [celá zpráva]

První informace hovoří až o 25 tisících mladých, kteří si plánují užít dny volna plnými doušky. Pokud by se měla opakovat situace ze zimy loňského roku, znamenalo by to výtržnosti, bitky, zničené hotely a vandalismus tisíců namol opilých teenagerů.

Problém na vládní úrovni

Na to se připravuje jak česká strana, tedy pražská policie, radnice Prahy 1 a Ministerstvo zahraničních věcí ČR, tak i severské země a jejich velvyslanectví v Česku.

„Ve čtvrtek ráno nám přišly informace od kolegů z Dánska. Dánové se tímto problémem a událostmi z minulého roku zabývají na vládní úrovni, a dokonce pořádají v Kodani 16. ledna konferenci, kde bude jak velvyslanec Dánska v Česku, tak i náš velvyslanec v Kodani,“ informovala deník Právo mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR Pavla Veličkinová.

Dánové řádili v centru Prahy Video: Jiří Forman, Novinky

Redakce Práva má k dispozici i pozvánku a program plánované konference. Jejím cílem je podle textu vytvořit prostor pro mladé lidi, rodiče, školy i cestovní kanceláře k otevřené diskusi o vytvoření lepších a bezpečnějších podmínek pro cestování mladých lidí o zimních prázdninách a zamezit opakování událostí, ke kterým došlo loni v Praze.

K tomu, aby se těchto událostí vyvarovali, vyzývá jak dánské ministerstvo zahraničí, tak i zdravotnictví, jejichž ministři by měli na akci promluvit.

Na konferenci, již uvádí titulkem „Chaos v Praze: opilí Dánové zpustošili hotely a pražská policie o nich tvrdí, že jsou horší než turisté z Británie, kteří do Prahy jezdí speciálně za alkoholem“, padnou i důležité informace o přesném počtu a datu příjezdu dánské omladiny.

Švédové tápou

Švédská ambasáda zatím nic konkrétního nezveřejnila. „Nyní zjišťujeme, zda jsou pro tu informaci nějaké reálné podklady, abychom ji mohli potvrdit, zpřesnit nebo vyvrátit. Poté vydá velvyslanectví oficiální stanovisko,“ sdělila Právu mluvčí švédského velvyslanectví Helena Stiessová.

„Policie samozřejmě sleduje vývoj a konkretizování informací, které se mohou měnit. Zatím jsme měli zprávy o datech 13. a 20. ledna. Dnes jsem dostal informace, že nápor dánských studentů bychom mohli zaznamenat až na začátku února,“ řekl Právu pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Reklama

Výběr článků

Načítám