Hlavní obsah

Daniel Korte

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Filolog Daniel Korte během svého života pracoval jako učitel, personalista, jazykový redaktor a překladatel. V letech 2010-2017 byl poslancem Parlamentu ČR za TOP 09.

Korte se narodil 26. února 1953 v Praze a vystudoval klasickou filologii a češtinu na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Poté se živil jako učitel latiny a řečtiny a spolupracoval v Československé akademii věd na přípravě Slovníku středověké latiny v českých zemích.

Později působil jako personalista na ministerstvu zahraničních věcí, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jazykový redaktor a překladatel.

Politicky se angažoval nejprve v Občanském fóru, poté se zapsal k ODA a následně vstoupil do Strany konservativní smlouvy. Od roku 2009 je členem TOP 09, za kterou byl ve volbách o rok později zvolen poslancem. Tím byl zvolen i o tři roky později. V říjnových volbách v roce 2017 již nekandidoval.

Proslavil se zejména v dubnu 2011 při jmenovitém hlasování Sněmovny o nedůvěře vládě. Korte se tehdy postavil a své „Proti návrhu” zazpíval. Při dalším hlasování o nedůvěře o rok později zase před poslanci řečnil v hebrejštině. Od té doby jeho kolegové i novináři trnou, když se Korte postaví k řečnickému pultíku.

Články k tématu