Hlavní obsah

Daně neporostou, zlevní léky a knihy. Strany dohodly koaliční program

Právo, Novinky, val, rsk
Praha
Aktualizováno

Vyjednávači ČSSD, ANO a KDU-ČSL vyřešili na více než pětihodinovém jednání v noci z úterý na středu poslední sporné body, které jim bránily v sestavení koaliční smlouvy. Její finální podobu chtějí doladit ve čtvrtek. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání řekl, že se zvyšováním daní se nepočítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

Článek

Zástupci stran pravděpodobné koalice předstoupili před novináře až po půlnoci. „Mohu říci, že je definitivně hotovo. Dohodli jsme se ve sporných oblastech, které dosud přetrvávaly,“ prohlásil Sobotka.

Doplnil, že finální text smlouvy budou zástupci stran ladit ve čtvrtek odpoledne, v pátek by měl být její text zveřejněn.

Sobotka nejprve na tiskové konferenci nechtěl uvádět podrobnosti z chystané smlouvy, pak ale prozradil, že strany nepočítají se zvýšením daní. Naopak by od roku 2015 měla platit třetí sazba DPH, která se bude vztahovat na pleny, dětskou výživu, knihy a léky. ČSSD požaduje pětiprocentní výši této sazby. Konečná výše ale nemá být v textu koaliční smlouvy obsažena.

Minimální mzda poroste

"Od 2015 se sníží DPH u léků, knih, dětských plen a dětské výživy na pět procent. Koalice bude chtít v příštích letech prosadit pro pracující důchodce obnovení slevy na dani. Nemohu vyloučit, že dojde k dalším daňovým změnám, vláda se nechystá měnit daně v 2014, kdy se chceme soustředit na identifikaci úspor a budeme připravovat daňové změny, které by měly začít od 2015," řekl Sobotka.

Podle lídra soc. dem. bude vláda chtít také pravidelně zvyšovat minimální mzdu, aby se přiblížila 40 % průměrné mzdy v ČR. To znamená, že by minimální mzda mohla vzrůst z 8500 korun na zhruba deset tisíc. "Chceme, aby součástí programu vlády bylo také opatření, které zamezí tomu, aby tu byly osoby samostatně výdělečně činné, které dlouhodobě neplatí daně a pohybují se ve ztrátě," dodal Sobotka.

Sobotka připomněl, že se v sobotu po zveřejnění koaliční smlouvy sejde ústřední výkonný výbor ČSSD. „Je velká šance na to, aby ještě ústřední výkonný výbor rozhodl o postoji sociální demokracie ke vstupu do koalice,“ podotkl.

Podpis chtějí od všech koaličních poslanců

ANO a lidovci přišli na jednání s řadou návrhů, to je důvod, proč se podle Sobotky debata protáhla. „Čtvrteční jednání bude o to jednodušší, takže do víkendu budeme mít parafovanou dohodu příští vlády. Budeme chtít, aby koaliční smlouvu podepsali nejen předsedové koaličních stran, ale aby svůj podpis připojili všichni koaliční poslanci,“ uvedl šéf ČSSD.

Podle něj bude program soc. dem. viditelný a spokojené budou i ostatní strany. „Mám radost z toho, jak vypadá koaliční dohoda, a mám radost, že se v ní vidí i naši partneři,“ řekl Sobotka.

Šéf ČSSD dále uvedl, že součástí kompromisu v daňové oblasti zůstává varianta zavedení sektorové daně v příštích letech pro regulovaná odvětví. „Tato alternativa zůstává jako možnost pro daňovou politiku vlády v příštích letech,“ podotkl.

Spory o daních a zdravotnictví

Jednání začalo po 19.00. Vyjednávači znovu podrobně probírali všechny body návrhu koaliční smlouvy. Ke sporným bodům se zřejmě dostali až po 22.30.

Někteří lidovci před jednáním pochybovali o tom, že by strany mohly dosavadní rozpory ještě během úterního jednání vyřešit.

ČSSD chtěla debatu nad programovou částí koaliční smlouvy dokončit mimo jiné právě proto, aby mohla dokument o víkendu předložit ke schválení svému ústřednímu výkonnému výboru.

Hnutí ANO před jednáním trvalo na nezvyšování daní, které naopak požadovala ČSSD. Nárůst firemních daní odmítali i lidovci.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Pokud jde o zdravotnictví, lidovci podle místopředsedy Mariana Jurečky požadovali vyjasnění, jak budou lékařům a lékárnám vyrovnány příjmy v případě zrušení některých poplatků. ČSSD si dokáže představit, že by se již neobnovoval původně šedesátikorunový poplatek za den v nemocnici, ale zachoval poplatek za pohotovost. ANO zatím nemělo svůj postoj k poplatkům ujasněný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám