Hlavní obsah

Dalším uchazečem o post prezidenta je producent Hannig

Do boje o post prezidenta se ve středu přihlásil producent a předseda strany Rozumní Petr Hannig. Podle svých slov hodlá navazovat na politiku Miloše Zemana, ale s jiným chováním.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předsedy strany Rozumní Petr Hannig

Článek

„Můj souhlas s kandidaturou byl dán tím, že další oficiální kandidáti jsou zcela odlišné politické orientace než současný prezident. A kdyby prezident Zeman z jakéhokoli důvodu nekandidoval, současná politika hlavy státu by nebyla zachována,” řekl Hannig o motivaci svého rozhodnutí ucházet se o funkci hlavy státu. O obhajobu mandátu se nicméně pokusí i Zeman.

Jednasedmdesátiletý Hannig se o vstup do politiky pokoušel mnohokrát. Založil Stranu zdravého rozumu, která dnes působí pod názvem Rozumní, a od roku 2002 pravidelně kandiduje ve volbách do Sněmovny či Senátu.

Loni při kandidatuře do Senátu v Praze 11 získal 2,3 procenta hlasů, jeho strana ve sněmovních volbách v roce 2013 získala 0,3 procenta hlasů. Před pěti lety Hannig ještě na prezidenta nekandidoval.

Zemanovými vyzyvateli jsou například textař a podnikatel Michal Horáček, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek nebo bývalý šéf kabinetu Jiřího Rusnoka Karel Štogl.

Více o prezidentské volbě a ostatních kandidátech najdete v našem speciálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám