Hlavní obsah

Další problém s EU: Ústava se kvůli eurozatykači měnit nebude

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, Ivana Cihlářivá

Cesta eurozatykače Sněmovnou se pořádně komplikuje. Poslanci zamítli změnu Listiny základních práv a svobod, která by v ústavě umožnila vydat občana ČR k trestnímu stíhání do ostatních zemí EU. O eurozatykači ale poslanci jednají dál.

Foto: Host Brno
Článek

Sněmovna návrh změny ústavy smetla hlasy opozice už ve druhém čtení. Koalice neměla dost sil na to, aby zamítnutí zabránila. "To víte, že se staneme zemí zaslíbenou pro zločince Evropy," řekl ve Sněmovně ministr spravedlnosti Karel Čermák v narážce na snahu opozice. Kdyby se pak podle něj v Česku ukryl třeba nějaký terorista a do Prahy na něj přišel evropský zatykač, "my ho hodíme do koše". Takové argumenty ale důrazně odmítli opoziční občanští demokraté a komunisté.

Koalice nyní spoléhá na to, že myšlenku evropského zatykače prosadí prostřednictvím novel trestního zákona a trestního řádu, které začala Sněmovna ve druhém čtení projednávat dopoledne. Opozice se v poledne pokusila i tento návrh smést ze stolu. O pár hlasů se jí to ale nepodařilo. Nakonec poslanci obě novely propustili do závěrečného třetího čtení.

Vypuknou právní spory

Někteří právníci tvrdí, že nezmění-li se kvůli evropskému zatykači ústavní listina, ale jen obyčejné zákony, vypuknou právní spory, které skončí až u Ústavního soudu. "Buď Sněmovna nakonec přijme ústavní většinou změnu... ústavního zákona (listiny) a tím předejde dalšímu sporu o ústavnost dalších dvou předpisů. Nebo ústavní změnu odmítne a pak samozřejmě spor o ústavnosti dalších předpisů bude přetrvávat. Takový spor ovšem nebude moci vyřešit nikdo jiný než Ústavní soud," přiznal i ministr spravedlnosti Karel Čermák, který eurozatykač podporuje.

Stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil řekl, že Ústavní soud by musel rozhodnout, zda by vydávání českých občanů do ciziny umožnily jen obyčejné zákony bez novely Listiny základních práv a svobod. "Je to precedentní právní případ," uvedl. Nechtěl odhadovat, jaký výklad nakonec převáží: "Bude na Ústavním soudu, aby tuto kauzu řešil."

Zastáncem myšlenky eurozatykače a vydávání českých občanů k trestnímu stíhání do ciziny je především koalice, a to i s ohledem na společný boj evropských zemí proti terorismu a organizovanému zločinu. Opozice je naopak důrazně proti vydávání českých občanů do zahraničí.

Téma eurozatykače dnes proto vyvolalo v parlamentu emotivní rozpravu, do níž se zapojoval i chvílemi rozčilený Čermák, který se jinak projevuje jako klidný a uvážlivý řečník. V podobné parlamentní bitvě a pod ostrou opoziční palbou se ocitl poprvé od loňského nástupu do funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám