Hlavní obsah

Druhým mužem ODS je nečekaně Stanjura. Delegáti chtěli i Novotného, Fialovi navzdory

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Měl to být jednodenní kongres, na kterém se zvolí staronové vedení. Místo toho ale ODS překvapila. Poté, co delegáti nezvolili Alexandru Udženiju první místopředsedkyní, musela strana improvizovat a na téměř dvě hodiny kongres přerušit, aby na post nominovala někoho jiného. Druhým mužem ODS se nakonec stal Zbyněk Stanjura.

Živě: Kongres ODS, který zvolí nové vedení Video: ČTK

 
Článek

Stanjura v tajné volbě získal 322 hlasů, radní pro školství na Praze 6 Marie Kubíková dostala 69 hlasů, starostu Řeporyjí Pavla Novotného volilo 65 delegátů.

Babiš prodává lži a lejna, prohlásil Novotný v projevu do vedení ODS

Domácí

Volba se zamotala poté, co post první místopředsedkyně neobhájila Alexandra Udženija, která byla jedinou kandidátkou. Delegáti tak ve středu museli vybrat nové adepty.

Kdo je Zbyněk Stanjura
Stanjura se narodil v roce 1964 v Opavě. Vystudoval elektronické počítače na VUT v Brně, 11 let pracoval jako programátor. 17 let působil jako opavský zastupitel, osm let byl primátorem Opavy. Do Sněmovny byl poprvé zvolen v roce 2010, rok na to se stal předsedou poslaneckého klubu. Ve vládě Petra Nečace zastával funkci ministra dopravy. Ve volbách v roce 2013 obhájil poslanecký mandát a stal se znovu šéfem poslaneckého klubu, stejný post má ve Sněmovně i po volbách v roce 2017.

„Bude to šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura,“ řekl Novinkám zdroj obeznámený se situací ve vedení ODS. To následně potvrdil i předseda ODS Petr Fiala.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda poslaneckého klubu a nově rovněž 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura

„Jsem si vědom odpovědnosti ODS, proto jsem svolal jednání regionů. Zbyněk Stanjura je jednou z nejvýraznějších osobností v Parlamentu, můžeme se o něj opřít. Jsem přesvědčen o tom, že Zbyněk Stanjura by byl dobrým prvním místopředsedou ODS,” uvedl Fiala.

Stanjura přitom vůbec do vedení kandidovat nechtěl. Měl sice nominace na post řadového místopředsedy, ještě ráno ale Novinkám říkal, že se nominace vzdá, protože má dost práce s vedením poslaneckého klubu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný z ODS hovoří na volebním kongresu strany

Vzápětí se událo další překvapení. Z pléna vystoupila radní pro školství na Praze 6 Marie Kubíková. „Mám chuť zastávat funkci první místopředsedkyně,” prohlásila.

Senátor Jiří Oberfalzer poté řekl, že je pro to, aby mohli adepty nominovat i delegáti a na prvního místopředsedu navrhl europoslance Alexandra Vondru. Ten sice už nominace na 1. místopředsedu měl, vzdal se jich ale ve prospěch Udženiji a chtěl kandidovat jen na řadového místopředsedu.

Vzdal se jí i tentokrát ve prospěch Stanjury. „Já jsem tu první nominace ze Zlína odmítl. Díky vám všem za důvěru, ale vážně. Jsem přesvědčen, že toto vedení, předseda a jeho statutární zástupce musí být tady 7 dní v týdnu, 30 dní v měsíci. To nejde dělat ze Štrasburku, ani z Bruselu. Petr Fiala si řekl, že chce Zbyňka Stanjuru, a jim to funguje. Budeme muset táhnout jako tým. Z mé strany Zbyněk Stanjura má plnou podporu,” konstatoval Vondra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku Petr Fiala (uprostřed) a Zbyněk Stanjura (vpravo).

Další z delegátů navrhl na post druhého muže ODS starostu Řeporyjí Pavla Novotného. Argumentoval tím, že ve vedení by měl být někdo liberální.

Novotný vystoupil s velmi emotivním projevem. Prohlásil například, že premiér Andrej Babiš (ANO) prodává lži a „lejna”.

Překvapení na sjezdu ODS. Udženija neobhájila post 1. místopředsedkyně

Domácí

Post první místopředsedkyně obhajovala pražská zastupitelka a místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija. Neměla sice protikandidáta, ale v prvním kole nedostala dost hlasů a následně odstoupila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám