Hlavní obsah

Další lékárník ze severu Moravy zažaloval kvůli poplatkům nemocnici

Právo, Pavel Karban
Nový Jičín

V pořadí už druhá nemocnice patřící Moravskoslezskému kraji se dostane před soud kvůli nekalé soutěži. O vydání předběžného opatření, které by zastavilo proplácení třicetikorunových poplatků v lékárně Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně, usiluje novojičínský lékárník Stanislav Rovan.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Moravskoslezský kraj proplácí třicetikorunové poplatky ve svých zdravotnických zařízeních od letošního února. Díky tomu v nich lidé doposud na poplatcích ušetřili celkem zhruba 10 miliónů korun. Už v březnu podal žalobu proti nekalé soutěži Slezské nemocnice v Opavě lékárník Marek Hampel. Krajský soud jeho návrhu vyhověl a dokonce nadvakrát zakázal nemocnici jakkoliv hradit nebo lidem jinak proplácet poplatky v nemocniční lékárně. [celá zpráva]

Nyní se o stejný zákaz pokusil Rovan, jemuž patří Lékárna U Bílého anděla. „Vyčerpal jsem všechny možnosti a chci, aby kraj proplácel poplatky všem nebo nikomu,“ poukázal s tím, že oproti loňsku klesl v lékárně obrat o 30 procent. „Propad jsem zaznamenal i ve volném prodeji,“ upozornil lékárník, jehož lékárna je od té nemocniční vzdálena asi 850 metrů.

Krajský soud v Ostravě už o lékárníkově návrhu rozhodl. „Rozhodnutí ale nebylo doposud zúčastněným stranám doručeno. Mohu ale potvrdit, že žaloba se týkala nekalé soutěže s návrhem na vydání předběžného opatření,“ sdělila mluvčí soudu Barbara Plchotová.

Pokud bude rozhodnutí soudu stejné jako v případě žaloby opavského lékárníka Hampela, bude také lékárna v novojičínské nemocnici během několika dní opět vybírat třicetikorunové poplatky od všech pacientů. „Budeme rozhodnutí soudu respektovat,“ ujistil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný (KSČM) a dodal, že krajský úřad nebude hledat jinou cestu, jak slib daný voličům vloni na podzim splnit. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám