Hlavní obsah

Dalo se to od Zemana čekat, Hamáček ze sebe může udělat koště, zní z opozice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční oznámení Hradu o nejmenování Michala Šmardy (ČSSD) ministrem kultury je podle opozice dalším krokem k porušení Ústavy ze strany prezidenta Miloše Zemana a dal se očekávat. Problém vidí opozice i v přístupu premiéra Andreje Babiše (ANO), který dosud odmítal použít k prosazení svého návrhu tvrdší kroky. Někteří straničtí lídři krok Zemana považují i za vyřizování si účtů s jeho bývalou stranou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman a Jan Hamáček na archivním snímku

Článek

„Jsou tři varianty. Buď se premiér pochlapí. Nebo ze sebe Hamáček udělá koště. Pokud neudělá, tak hrozí konec koalice,” reagoval na současnou situaci, kdy prezident odmítl ministrem kultury jmenovat Michala Šmardu (ČSSD), předseda Starostů Vít Rakušan.

Další představitelé opozičních stran míní, že jde o soustavné a dlouhodobé porušování Ústavy ze strany prezidenta Miloše Zemana. Ten by podle ní měl bez zbytečných odkladů jmenovat ministrem toho, koho mu premiér navrhne. To se však neděje.

„Ústava hovoří jasně. Opakovaně vyzýváme všechny ústavní činitele, aby ji i ústavní zvyklosti respektovali. Co to znamená pro koalici, je otázka na Jana Hamáčka, bohužel vím, co to znamená pro resort kultury. Pokračující nestabilita mu v době vrcholícího jednání o rozpočtu určitě neprospívá,” uvedl pro Novinky předseda lidovců Marek Výborný.

Grilování ČSSD

„Kdyby nešlo o zájmy státu, pak by bylo možné v nadsázce říci, že pokračuje oblíbená zábava Miloše Zemana - grilování ČSSD. Zde však jde o zájem státu, a je proto třeba odmítnout jednání prezidenta, který svým chováním prohlubuje vladní krizi a tím poškozuje zájmy státu,” reagoval předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Šéf ODS Petr Fiala ze současné krizi viní premiéra Andreje Babiše a situaci nazývá ping-pongem. „Prezident Zeman se znovu snaží rozehrát spor mezi ním a ČSSD, ale ve skutečnosti jde o kompetenční spor mezi premiérem Babišem a prezidentem. Smutný pohled na tento politický ping-pong,” uvedl Fiala na Twitteru.

Podle lídra Pirátů Ivana Bartoše se takový krok z prezidentova předchozího jednání dal očekávat.

„Závazek od prezidenta Zemana, že dostojí svým ústavním povinnostem a na žádost premiéra jmenuje ministrem pana Šmardu, nezazněl na žádné ze schůzek, které u něj absolvovali jak předseda ČSSD Hamáček, tak premiér Andrej Babiš. Oba i přes první silná gesta pouze akceptovali nové a nové termíny a pak odjeli na dovolenou,” komentoval situaci Bartoš.

Pochopení pro prezidenta a podporu pro jeho postup naopak vyjádřili předseda SPD Tomio Okamura a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Hamáček trvá na dodržování Ústavy

Premiér Andrej Babiš Novinkám sdělil, že celou situaci bude řešit až po návratu z ní, což bude až příští týden.

Jan Hamáček, který ještě před několika týdny hovořil o tom, že se Česko nachází na prahu ústavní krize, v reakci na prezidentovo rozhodnutí řekl, že sociální demokraté budou vyžadovat respektování Ústavy. Co přesně to znamená a jaké budou další kroky ČSSD, není jasné.

Předseda strany má každopádně stále platný mandát od předsednictva k tomu, aby sám rozhodl, co nyní strana učiní a jestli se případně rozhodne z vlády odejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám