Hlavní obsah

Dalík si podle zástupce Steyr řekl o úplatek za pandury

– Praha

Lobbista Marek Dalík si podle dalšího svědka, zástupce zbrojovky Steyr Victora Jackoviche, řekl o úplatek v kauze transportérů Pandur. Uvádí to časopis Respekt. Dalík, který byl blízkým spolupracovníkem expremiéra Mirka Topolánka, se podle policie pokusil o podvod, když v roce 2007 žádal o půl miliardy korun za pomoc při sjednání nákupu pandurů od rakouské firmy Steyr pro českou armádu.

Foto: Archiv, Právo

Marek Dalík

Článek

Již dříve se objevily informace, že Jackovich svědčí proti Dalíkovi. Podle časopisu ale bývalý diplomat o údajné žádosti o úplatek promluvil s českými vyšetřovateli do protokolu až při výslechu v USA na začátku srpna.

"Jackovich nyní potvrdil, že žádost o peníze skutečně ze strany pana Dalíka padla," řekl prý Respektu zdroj obeznámený s vyšetřováním. Výslech provedli v kanceláři washingtonské pobočky FBI detektiv Jiří Mazánek z protikorupční policie a Jan Kořán z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obrněný transportér Pandur

Jackovich byl podle Respektu v roce 2007 přímo na schůzce, kde údajně Dalíkova žádost o peníze zazněla, a hned po setkání si sepsal záznam průběhu jednání. Schůzky se účastnil ještě jeden z šéfů Steyru John Ulrich, rakouský manažer zbrojovky Stephan Szücs, slovenský armádní lobbista Miroslav Výboh a náměstek ministryně obrany Martin Barták, píše časopis. Již dříve potvrdil žádost o úplatek detektivům Szücs a nepřímo i Ulrich, naopak Výboh prohlásil, že nic podezřelého neslyšel, uvedl Respekt.

O nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy korun rozhodl Topolánkův kabinet na jaře 2009, smlouva byla s firmou Steyr podepsána krátce poté. O více než rok později se o obchod začal zajímat česko-rakouský policejní tým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám