Hlavní obsah

Dalajlamu přivítalo v Praze tisíc lidí, duchovní vůdce Tibetu vzpomínal na Havla

Praha
Aktualizováno

Zhruba tisícovka lidí v pondělí přišla na Hradčanské náměstí uvítat v Praze tibetského duchovního vůdce dalajlamu. Desítky z nich přinesly tibetské vlajky, někteří měli v rukou transparenty s nápisy „Free Tibet” (Svobodný Tibet). Dalajlama ve své řeči připomněl bývalého prezidenta Václava Havla a vyzval, aby lidé udržovali jeho odkaz.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Hradčanském náměstí vítají příznivci dalajlamuVideo: Novinky

 
Článek

Dalajlamův příchod na pódium v bráně Schwarzenberského paláce přivítal dlouhý potlesk. Ten zazněl znovu v okamžiku, kdy tibetský duchovní vůdce pověsil šerpu na plakát, na němž byl vyobrazen společně s Havlem.

„Václav Havel tu nyní už není s námi. Po lidských bytostech ale něco zůstává, myšlenky, ideály,” řekl. „Všichni bychom měli pokračovat v udržování Havlova odkazu, v myšlence pravdy a lásky,” uvedl dalajlama.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Duchovní vůdce Tibetu dalajlama na Hradčanském náměstí v Praze

Tibetský duchovní vůdce byl osobním přítelem bývalého českého prezidenta Václava Havla, který Forum 2000 založil, a na Havlovo pozvání na konferenci v minulosti opakovaně vystupoval. Letos se zúčastní několika diskusních panelů a na závěr konference bude mít veřejnou přednášku.

Neusilujeme o nezávislost, vzkázal Číně

Dalajlama také ve své řeči zdůraznil, že se nesnaží o odtržení Tibetu od Číny, z čehož ho obviňuje Peking.

„My Tibeťané neusilujeme o samostatnost, o nezávislost Tibetu. Chceme však, aby ve svazku s Čínou byla dodržována lidská práva Tibeťanů, aby byla zachována buddhistická tradice Tibetu,” řekl.

Čína dalajlamu považuje za separatistu, který se snaží o odtržení Tibetu. Ten čínská armáda obsadila v roce 1950.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zhruba tisícovka lidí na Hradčanském náměstí v Praze přivítala tibetského duchovního vůdce dalajlamu.

Konference Forum 2000 začala v neděli a potrvá do středy. Motto letošního ročníku zní Odvaha převzít odpovědnost. V neděli Forum zahájil slovenský prezident Andrej Kiska, který varoval politiky, aby si nehráli s ohněm, neuchylovali se k populismu a nevyvolávali emoce mezi lidmi.

V úterý se s dalajlamou soukromě setkají vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman (oba KDU-ČSL).

Bělobrádek v pondělí na Twitteru zdůraznil, že půjde o duchovní setkání, nikoliv o oficiální akci členů kabinetu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tibetský duchovní vůdce dalajlama byl uvítán na Hradčanském náměstí v Praze.

Proti aktivitám dalajlamy tradičně protestuje Čína. V pondělí pohrozila Slovensku odvetnou akcí za to, že se s tibetským vůdcem setkal Kiska. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dalajláma na pražském Hradčanském náměstí

Hrad bez vysvětlení dalajlamovi nedovolil pódium

Podle serveru Hlídací pes měl původně dalajlama vystoupit na pódiu postaveném vedle sochy prezidenta Masaryka vedle Schwarzenberského paláce, Správa Pražského hradu ale nepovolila zábor prostranství. Své rozhodnutí organizace neodůvodnila. Praha 1 předtím podle serveru dala k uspořádání akce kladné stanovisko.

Dalajlamu uvedla herečka Barbora Hrzánová, která připomněla i první návštěvu tibetského duchovního vůdce v Praze, kdy přijel na Havlovo pozvání. „Tehdy dalajlama vystoupil na balkóně Arcibiskupského paláce a po jeho boku stál kardinál (František) Tomášek. Nyní tu stojí mezi námi a bez kardinála,” řekla.

Ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa, jehož organizace se podílela na pořádání uvítání dalajlamy, při ceremoniálu kritizoval prezidenta Miloše Zemana. Podle něj upřednostňování ekonomických témat před lidskými právy povede k tomu, že i Češi o lidská práva přijdou.

U příležitosti dalajlamova příjezdu do Prahy vystoupily na Hradčanském náměstí také zpěvačky Aneta Langerová a Lenka Dusilová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zhruba tisícovka lidí přišla v pondělí na Hradčanské náměstí uvítat v Praze tibetského duchovního vůdce dalajlamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám