Hlavní obsah

Dagmar Navrátilová

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Dagmar Navrátilová je ukázkovým příkladem toho, jak se z kabinetu gymnaziální učitelky vyhoupnout téměř až do kabinetu vládního. Začínala jako řadová poslankyně Věcí veřejných, po rozštěpení strany následovala Karolínu Peake do nové partaje LIDEM, jíž se stala předsedkyní. Spekulovalo se o ní i jako o možné ministryni školství.

Dagmar Navrátilová se narodila 18. července 1966 v Olomouci. Tam také vystudovala gymnázium a poté učitelství českého a německého jazyka na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Poté deset let vyučovala na gymnáziu, později se živila jako překladatelka a tlumočnice.

Do politiky nahlédla až v roce 2010, kdy se stala členkou Věcí veřejných, jež se téhož roku nově objevily v Poslanecké sněmovně. Zpočátku nevybočovala z řady nováčků v Poslanecké sněmovně, její chvíle ale přišla v polovině roku 2011, kdy se ucházela o post předsedy VV.

VV nahradila strana LIDEM

Navrátilová tehdy skončila s počtem nominací až jako třetí za Radkem Johnem a Karolínou Peake. Zvolený předseda jmenoval obě poražené kandidátky místopředsedkyněmi VV.

Z dvojice Peake - Navrátilová se pak stal základ nové koaliční strany. Počátkem roku 2012, kdy se Věci veřejné rozštěpily a Karolína Peake se rozhodla stranu opustit, právě Navrátilová ji jako jedna z prvních následovala. Stala se pak místopředsedkyní nové strany LIDEM, kterou Peake založila a která nahradila Věci veřejné v koalici s ODS a TOP 09.

Navrátilová se stala důležitou mluvčí strany, která čas od času nahradila předsedkyni strany na jednání koalice. Členkou kabinetu se však nestala, třebaže se o ní počátkem roku 2012 spekulovalo jako o možné nové ministryni školství po Josefu Dobešovi.

V roce 2013 kandovala do parlamentu za Stranu soukromníků České republiky, ale neuspěla, a tak svůj mandát neobhájila.

V listopadu 2013 byla na sněmu zvolena předsedkyní strany LIDEM. Fuknci vykonávala do února 2014, kdy byla strana LIDEM přejmenována na stranu VIZE 2014 a Navrátilová se stala první místopředsedkyní. V květnu se pak stala místopředsedkyní politického subjektu Řád národa, který vznikl z dalšího přejmenování VIZE 2014 po spojení s Řádem strážců koruny a meče. Funkci zastávala do února 2016.

Články k tématu