Hlavní obsah

D1 je nová dálnice, prohlásil Babiš a vysloužil si posměch opozice i vtipálků

Novinky, Renáta Bohuslavová

Premiér Andrej Babiš (ANO) si za svá slova o tom, že dálnice D1 se staví jako nová silnice, vysloužil řadu kritických i humorných komentářů od kolegů politiků i vtipálků na sociálních sítích. Ti se například ptají, zda si mají kupovat dálniční známku, když stále jezdí po staré D1.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„To je nová dálnice. Ona se neopravuje, ale staví se nově od základů. Jak byla, se rozpadá a ona se musí postavit nově,” prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO) v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Babiš to prohlásil, když představoval graf zahájených a zprovozněných staveb silnic, do kterých se podle něj za éry Dana Ťoka započítává právě i D1. Data Nejvyššího kontrolního úřadu i ta, která uvádí na svých stránkách Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), označil za chybná.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavby dálnic a rychlostních silnic dle ministrů v letech 2002-2018

„Včera jsem jela z Moravy do Prahy a fakt jsem tu úplně novou D1, o které mluvil pan premiér a kterou prý postavil ministr Ťok, nenašla,” pozastavila se nad premiérovým výrokem poslankyně za ODS Veronika Vrecionová.

„Andrej Babiš nevěří údajům NKÚ. Neměl by premiér demokratické země hájit do roztrhání těla státní instituce?” ptá se například místopředseda Starostů Vít Rakušan.

„Žádné závěry NKÚ, žádná data z ŘSD. Ta “správná, dobrá čísla” jedině dle PR teamu ANO. Tento způsob manipulace je bohužel pro ANO ministry a premiéra častý. Pan Babiš ví, že sčítá jabka s hruškama a snaží se chránit ministra Ťoka tím, že manipuluje občany,” reagoval na Babišova slova na Facebooku lídr Pirátů Ivan Bartoš.

K tajnému nástupišti z Harryho Pottera přirovnal dálnici D1 poslanec za KDU-ČSL a bývalý ministr zemědělství v Sobotkově vládě Marian Jurečka. „Asi jen pan premiér a pan ministr Ťok jezdí po té úplně nové, my ostatní stojíme a jezdíme po té klasické,” napsal.

Primiérova výroku se hned chytli i vtipálci, kteří spravují falešné účty politiků. Například falešný Jaroslav Faltýnek se na Twitteru ptá, zda je třeba si kupovat novou dálniční známku, když nejezdí po nové D1, ale po té staré.

Na neobratnost v komunikaci ministra dopravy, kterou často premiér v souvislosti s Ťokovým výrokem o tom, že v prosinci nečekal, že napadne kalamitní sníh, zmiňuje, upozorňuje satirický účet Spojené síly pro Evropu. [celá zpráva]

„On je dnešní katův šleh taky úplně nový jídlo, i když bylo už ve čtvrtek na meníčku,” píše dále účet Dojnice.

Pozadu nezůstal ani falešný účet ministra dopravy Dana Ťoka. Někteří uživatelé se dokonce ptají, který že je ten pravý účet a který ten satirický.

Podle informací NKÚ se zahájilo a zprovoznilo méně kilometrů, než uvádí Andrej Babiš i ministr Dan Ťok.

„V České republice dochází k nárůstu registrovaných vozidel a intenzity dopravy na síti silničních komunikací. Budování sítě dálnic tomuto nárůstu však neodpovídá,” uvedl NKÚ.

Nově zprovozněné úseky dálnic za ministra Ťoka
2014 - 0 km
2015 - 0,2 km
2016 - 12,489 km
2017 - 17,3 km
Zdroj: Analýza NKÚ

V roce 2018 byly zprovozněny 4 kilometry dálnic, v roce 2017 17 kilometrů dálnic, o rok dříve 12,5 kilometrů, vyplývá z analýzy NKÚ.

Pokud by měl být vládní slib dodržen, muselo by se v dalších letech stavět tempem přes 60 kilometrů dálnic ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám