Hlavní obsah

CzechTourism podle auditu uzavřel 48 problematických smluv

Praha

Státní agentura CzechTourism uzavřela 48 problematických smluv, vyplývá to ze zjištění interního auditu. Informovala o tom v pondělí Česká televize (ČT). Mluvčí agentury Renata Kasalová uvedla, že šlo o pochybení jednotlivce. Podle ČT jím je bývalý ředitel odboru regionálního partnerství v CzechTourismu Aleš Pangrác, který byl odvolán právě kvůli výsledkům auditu. Pangrác se k tomu odmítl vyjádřit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Článek

Audit kritizuje, že více než 50 procent peněz na akce v regionech mířilo do krajů Plzeňského, Karlovarského a do Prahy. Pětinu zakázek pak zajišťovaly čtyři firmy. "V případě (...) vztahů uzavíraných mimo režimy zákona o veřejných zakázkách je volba dodavatele neprůhledná," stojí podle ČT v závěrech auditu. Řada zakázek pod 200 000 korun byla podle něj také v rozporu s předpisy uzavírána jen ústně.

Za problematickou považuje audit například smlouvu za 120 000 korun na propagaci Česka na běžkařských závodech City Cross Sprint v Ostravě. "Objednávka byla vystavena 44 dní po realizaci plnění (...) Jde o uzavření (...) smluvního vztahu bez předběžného schvalovacího procesu," cituje ČT z auditu.

Ve druhé polovině loňského listopadu policisté kvůli kauze zajišťovali důkazy například v sídle ministerstva pro místní rozvoj, v sídle CzechTourismu, na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest. Služební počítač odnesli také z bytu ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO), která v případu podle ČT patří mezi hlavní podezřelé.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v prosinci ministryně zastal. Řekl, že kauzu vysvětlila, má jeho podporu a k jejímu konci ve vládě nevidí důvod. Dostálová prohlásila, že se cítí absolutně nevinná, nepochybila, všechno může zdokumentovat a plně spolupracuje s policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám