Hlavní obsah

Cyril Svoboda nechce objímat Fidela Castra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První tajemník české mise na Kubě Stanislav Kázecký se v neděli vrátil do Prahy. Kubánské úřady mu odmítly prodloužit vízum. Obvinily ho z podvratné činnosti a práce pro USA. Kázecký to po návratu opět odmítl. Česká republika připravuje kroky a náměty pro jednání Evropské unie, které se má zabývat vztahem ke Kubě. Na mimořádné tiskové konferenci v neděli v Praze to bez dalších podrobností uvedl ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Článek

Svoboda neřekl, co ČR unii navrhuje. Uvedl jen, že Česko chce, aby EU měla vůči Kubě společnou pozici. "To neznamená, že budeme objímat (kubánského vůdce) Fidela Castra," poznamenal Svoboda.

Svoboda prohlásil, že pro vyhoštění Kázeckého z Kuby neexistoval a neexistuje žádný důvod. Uvedl, že Kázecký neporušil žádná pravidla, a to ani zvyklostní, a už vůbec ne zákony či smlouvy. Nařčení Kuby, že fotografoval vojenské objekty, označil ministr za pseudodůvody.

Kázecký po návratu opět popřel, že by fotografoval vojenské objekty. Ani mu to nikdy na Kubě nikdo nevytkl: "Vyšetřován jsem nebyl, nikde jsem neměl žádný problém, nikdo mne na nic neupozornil. Nikde jsem nic nefotografoval." Ještě dodal, že na Kubě je "množství současných i bývalých základen (vojenských)".

"Myslím, že reakce kubánského ministra zahraničních věcí je reakcí na českou politiku založenou na principu lidských práv," řekl Kázecký.

Politika České republiky je nezávislá

Svoboda řekl, že Česko neprovokuje kubánský režim a chce mít s Kubou dobré vztahy. Pokud někdo porušuje pravidla dobrého chování, dělá to Kuba, uvedl. Svoboda prohlásil, že i Kuba má dodržovat univerzalitu lidských práv a svobod, které ale podle ministra pošlapává. Svoboda dal najevo, že Česko podporuje na Kubě lidi, kteří usilují o demokracii.

"Nepodporujeme disidenty, ale lidi, kteří chtějí pro svou zemi svobodu," uvedl ministr a dodal: "Postoj České republiky nemá žádnou vazbu na politiku USA. Je naivní říkat, že ČR je něčí lokaj, to je absurdní. Rozhodujeme se sami podle naší úvahy." Cyril Svoboda také uvedl, že odpor vůči kubánskému režimu není iniciován z venku: "Není odvislý od míry podpory, odehrává na Kubě, je spontánní." Dodal, že lidé usilující o větší svobodu na Kubě nejsou sponzorováni, ale je jim vyjadřována morální podpora. Svoboda přitom připomněl, jak důležitá byla morální podpora pro český disent za komunismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám