Hlavní obsah

CVVM: Volební preference ČSSD se propadají

– PRAHA
Novinky, Alexandr Mitrofanov, Lukáš Bek

Obliba ČSSD u voličů za dobu vlády Vladimíra Špidly klesla na minimum. Podle květnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by největší vládní stranu volilo jen 15,5 procenta lidí zatímco vedoucí ODS dosáhla 32,5 procenta.

Článek

ČSSD proti dubnu ztratila 5,5 bodu. Nynější výsledek je nejhorší od prosince 1999, kdy měl za sebou rok a půl své vlády Miloš Zeman. Je tedy patrné, že Špidlův kabinet přichází o podporu rychleji než jeho předchůdce. Jak Právu řekl autor výzkumu Daniel Kunštát, Zemanova soc. dem. si po necelém roce vládnutí (který má nyní za sebou Špidla) stále udržovala přízeň kolem 30 procent lidí.

Na výsledek květnového výzkumu měla nejspíš hlavní vliv připravovaná reforma veřejných financí, která se dotkne zejména voličů levicových stran. Demise ministra obrany Jaroslava Tvrdíka přišla později, zřejmě se tedy projeví až v červnovém průzkumu.

Šéf poslanců ČSSD Petr Ibl neskrýval zklamání. "Nejsem z toho příliš nadšen a myslím si, že ty výsledky by nás měly rozhoupat k nějaké zásadní změně. Nemyslím hned k personální, ale i k tomu, abychom jako sociální demokraté hovořili víc s lidmi a dělali více pro lidi," uvedl pro Právo Ibl.

ODS proti dubnu posílila o 2,5 bodu. Třetí jsou komunisté s 15 procenty (2). Následují lidovci se 7,5 procenta (1,5). Unionisté jsou stále pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. Volila by je 3 procenta (1).

Reklama

Výběr článků

Načítám