Hlavní obsah

CVVM: vládní strany ztratily, komunisté posílili

PRAHA

Vládní krize, kterou prochází koaliční strany, ubrala všem stranám zúčastněným v úřadujícím kabinetu na stranických preferencích. Podle červnového šetření agentury CVVM ztratily ČSSD i KDU-ČSL shodně dvě procenta. ČSSD by volilo 11,5 % lidí, KDU-ČSL 7,5 %. Komunisté 1,5 % získali, mají podporu 16 % dotázaných.

Foto: Jana Slováková

Tomáš Bílek, absolvent oboru Stavebnictví hodonínské průmyslovky zavzpomínal na středoškolská léta

Článek

Na prvním místě by v případě konaní voleb v prvním červencovém týdnu s přehledem skončila ODS se ziskem 30,5 procenta hlasu. Nejmenší vládní strana US-DEU skončila s půl procentem až za Stranou zelených, Sdružením nezávislých kandidátů a hnutím Nezávislí, které mají shodně dvě procenta.

K volbám by přišlo 63 procenta dotázaných - rozhodně ano 32 % a spíše ano 31 %. Sedm procent lidí nebylo rozhodnuto. Naopak k volebním urnám by nepřišlo 30 % respondentů - spíše ne 15 % a rozhodně ne rovněž 15 %.

Grebeníček: I zlato bychom zvládli

"Pokles preferencí stran vládní koalice je hmatatelný a ani se nedivím, že mnozí občané přicházejí s nápadem, že by to mohly řešit předčasné volby," řekl předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Komunisté podle něj ale chtějí vydržet do řádných voleb a v nich "stříbrnou medaili obhájit". "I zlato bychom zvládli," komentoval šetření.

Nadšení šéfa komunistů mírnil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř, podle kterého jsou posuny v preferencích na pokraji statistických chyb. Připouští, že na poklesu se mohla podepsat také nestabilita vlády.

Stranické preference v červnu 2004 (v %)
ODS30,5
KSČM16
ČSSD11,5
KDU-ČSL7,5
Strana zelených2
SNK2
hnutí Nezávislí2
US-DEU0,5
SŽJ0,5
jiné strany2
žádná10,5
neví15
Zdroj: CVVM

Reklama

Výběr článků

Načítám