Hlavní obsah

Cvalíků nad pět kilogramů se rodí méně, roste počet zachráněných drobečků

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dítě vážící po porodu pět kilogramů a víc bylo vždy raritou. Přesto se v Česku každoročně několik desítek cvalíků rodí. Statistiky z posledních let ale ukázaly, že novorozenců s nadměrnou váhou ubývá. Naopak lékaři stále častěji zachraňují drobečky, kteří přicházejí na svět s váhou sotva půl kilogramu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rekordman v ČR mezi novorozenci měl téměř 6,5 kilogramu, ale záznamy v Guinnessově knize rekordů svědčí o mnohem větších extrémech ve světě. Před jedenácti lety se v Česku narodilo 84 dětí o váze pěti kilogramů a víc, což bylo 0,09 procenta z celkového populačního ročníku 93 685 dětí.

O devět let později se „nadměrných“ dětí narodilo 53 – vůbec nejméně v historii měření Českého statistického ústavu, který váhu miminek sleduje od roku 1980. Podíl „těžkých“ novorozenců na populačním ročníku 2012 klesl na rekordních 0,049 procenta.

„Myslím si, že to můžeme pokládat za úspěch české medicíny. Pokud ubývá extrémně velkých dětí, klesá i riziko, že by mohly být poškozeny při porodu. Je to správný trend,“ řekl Právu Vladimír Dvořák z české gynekologické a porodnické společnosti.

Ženy, které přenášejí, byly vždycky sledovány intenzivněji a nemyslím si, že by se na tom něco změnilo.
Vladimír Dvořák

Podle něj se lékaři dokážou lépe postarat o matky s cukrovkou. „Hodně velké děti byly velmi často děti žen s diabetem, který byl špatně kompenzován,“ vysvětlil Dvořák.

Jedlíci riskují

V ostatních případech mohla podle něj sehrát roli řada jiných příčin. Například se častěji využívá císařského řezu, čímž se krátí doba přenášení plodu.

„Ženy, které přenášejí, byly vždycky sledovány intenzivněji a nemyslím si, že by se na tom něco změnilo. Ale je pravda, že nějaké velké přenášení už moc často nevídáme, protože je to pro plod riziko,“ uvedl Dvořák.

Dalším faktorem je genetika. Pokud jsou rodiče hodně velcí, dítko může jejich proporce zdědit. „A když se někdo hodně přejídá, tak to může mít vliv i na to, že to dítě bude více saturováno živinami,“ podotkl Dvořák.

Podle dostupných informací kraluje mezi českými cvalíky chlapec z Kamenice u Jihlavy, který se narodil v roce 1994, měřil 60 centimetrů a vážil 6450 gramů. Zřejmě největší holčička se narodila roku 2003, měřila 57 centimetrů a váha ukázala 6150 gramů.

Téměř jedenáctikilový chlapeček

Pro srovnání, průměrná váha dětí narozených v roce 2012 činila 3267 gramů. Chlapci jsou vždy o něco těžší. Před dvěma lety byla jejich průměrná váha 3334 gramů, u dívek to bylo 3196 kilogramů.

Na světový rekord ale česká největší miminka zdaleka nemají. Podle aktuálních údajů v Guinnessově knize rekordů se nejtěžší dítě narodilo Carmelině Fedeleové v roce 1955 v italské Averse. Po narození vážil chlapec 10,2 kilogramu. Stejně tolik měl i syn Christiny Samaneové z jihoafrické Transkei v roce 1982. Dítě však bylo diskvalifikováno, protože trpělo syndromem poruchy růstu.

Vůbec nejtěžší dítě bylo zaznamenáno v Seville v americkém Ohiu. Chlapec měřil 76 centimetrů a vážil 10,8 kilogramu. Po jedenácti hodinách však zemřel. Oba jeho rodiče si v dětství prošli poruchou růstového hormonu, tzv. gigantismem, v důsledku čehož matka měřila 228 centimetrů a její manžel 220 centimetrů.

K životu stačilo jen čtvrt kila

Úspěch špičkové medicíny je evidentní i na opačném pólu. Ze statistik vyplývá, že se lékařům daří zachraňovat stále víc těch nejmenších dětí s porodní váhou pod jedním kilogramem.

V roce 1980 se narodilo takových dětí 330 z téměř 154 tisíc (0,215 procenta), o pět let později jen 205 z 136 tisíc (0,151 procenta). Ale v roce 2000 už je poměr na 0,352 procenta, o deset let později činí poměr 0,381 % a předloni už 0,426 %.

Do Guinnessovy knihy rekordů se jako nejmenší dítě, které přežilo, zapsala Američanka Rumaisa Rahmanová. Narodila se 19. září roku 2004 po 25 týdnech a šesti dnech těhotenství ve státě Illinois, měřila 24 centimetrů a vážila 260 gramů. Lékaři se rozhodli pro předčasný porod kvůli zdravotním komplikacím matky.

Na svět nepřišla sama, její dvojče Hiba vážilo 580 gramů. V prosinci už je čekala tisková konference a v únoru dalšího roku mohly z porodnice domů. Rumaisa ve svých pěti letech vážila 15 kilogramů a měřila zhruba metr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám