Hlavní obsah

Čunkův svědek odmítá, že by křivě vypovídal

– VSETÍN

Místostarosta Vsetína Jaromír Kudlík odmítl nařčení policie, že v kauze bývalého starosty města a nynějšího vicepremiéra Jiřího Čunka křivě vypovídal. Kudlík měl být jedním z těch, kdo Čunkovi dosvědčili, že v den, kdy měl od firmy H&B Real převzít půlmiliónový úplatek, vůbec nebyl ve své kanceláři. Právě tam měl přitom Čunek podle policistů úplatek převzít.

Článek

Podle Kudlíka, který je obviněn z křivé výpovědi, způsob vyšetřování potvrzuje, že je kauza uměle vyvolaná za jediným účelem, a to zlikvidovat Jiřího Čunka.

Podle Kudlíka byl výslech podivný. Uvedl, že se podle svého tehdejšího diáře připravil na otázky ohledně toho, co dělal v únoru 2002, o který ve výpovědi šlo. Vyšetřovatel se ho prý ale například ptal na návštěvu prezidenta Klause na Vsetínsku v roce 2005 nebo na to, jak vypadalo zasedání vsetínského zastupitelstva v roce 1999, a divil se, že si to Kudlík nepamatuje.

Policie obvinila tři svědky, kteří Čunkovu nepřítomnost v kanceláři potvrdili. Viděli ho prý na akci, na které s ním byli společně přítomni. Když ale policie jejich výpověď prověřovala, zjistila, že byli úplně jinde, než ve výpovědi uvedli. Nemohli tedy vědět, kde byl Čunek. Kudlík proti obvinění podá stížnost.

Vicepremiér tvrdí, že policie se snaží svědky zastrašit, aby odvedla pozornost od svých chyb při vyšetřování. [celá zpráva]

Nynější předseda KDU-ČSL měl půlmiliónový úplatek podle obvinění převzít 11. února 2002 od firmy HB Real za prodej městského podílu ve společnosti Vsetínské byty.

Olomoucký státní zástupce Jaroslav Kouřil v pátek řekl, že policisté postupovali při obvinění svědků z křivé výpovědi správně. [celá zpráva] Právě on zákonnost obvinění kontroluje. Popřel tak Čunkovo čtvrteční prohlášení o tom, že policie svědky zastrašuje.

"Po přezkoumání usnesení o zahájení trestního stíhání svědků mám za to, že policejní komisař postupoval v souladu se zákonem," sdělil dozorující státní zástupce Kouřil.

Obžaloba bude znamenat odvolání

Čunek byl z přijetí úplatku obviněn na začátku února. Odstoupit z vládních funkcí odmítl i přes nepřímé výzvy premiéra Mirka Topolánka. Ve čtvrtek Topolánek řekl, že pokud Čunek bude obžalován, očekává, že sám odstoupí, pokud ne, vyřeší to za něj.

Totéž požaduje i nejsilnější opoziční ČSSD. Pokud tak neučiní, hrozí, že vyvolá hlasování o důvěře vládě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám